SAD JE GOTOVO: Medvedev potpisao stupanje na snagu sankcija protiv Turske
Foto: AP

Zvanično

SAD JE GOTOVO: Medvedev potpisao stupanje na snagu sankcija protiv Turske

Planeta -
Reč je o uredbi o sankcijama koju je potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin

"Premijer Rusije Dmitrij Medvedev potpisao je dokument o primeni uredbe predsednika Rusije o merama za obezbeđivanje nacionale bezbednosti Ruske Federacije od kriminalnih i drugih nelegalnih aktivnosti i o uvođenju posebnih ekonomskih mera protiv Republike Turske", navodi se u saopštenju.

Sankcije koje je ruska vlada usvojila 30. novembra odnose se na listu poljoprivrednih i drugih proizvoda koje Rusija uvozi iz Turske, a sankcije stupaju na snagu 1. januara 2016. godine.

Pomenuti dekret, objavljen na zvaničnoj internet stranici ruske vlade, sadrži listu poljoprivrednih proizvoda koje Rusija od 1. januara 2016. godine više neće uvoziti iz Turske, a među kojima su, kako navodi Rojters, voće i povrće, poput paradajza, luka, grožđa i jabuka, kao i proizvodi od pilećeg mesa. Od 1. januara će takođe biti zabranjen uvoz karanfila iz Turske.

Na listi sankcionisanih proizvoda se ne nalaze limun i orasi, koje Rusija uvozi u velikim količinama iz Turske, navodi britanska agencija. Prema usvojenom dekretu ruske vlade o specijalnim ekonomskim merama protiv Turske, gasovod Turski tok i nuklearna elektrana Akuju nisu na listi sankcija zvanične Moskve protiv Ankare, javlja ruska agencija Tas. Ruska agencija dodaje da u najnovijem dekretu nema bilo kakvih informacija koje se odnose na mere u energetskom sektoru.

Foto: AP
Foto: AP

Rusija je, inače treći trgovinski partner Turske, pokazuju analize za drugi kvartal ove godine. Za Tursku su posebno važni ruski turisti koji čije posete čine 10 procenata svih poseta toj zemlji. Za prvih devet meseci ove godine Tursku je posetilo 3,3 miliona ruskih turista. Prema analizama Federacije vlasnika hotela u Turskoj, ta zemlja bi mogla da izgubi oko 4,5 milijardi dolara ove godine samo na ime poseta ruskih turista, dok se procenjuje da bi ukupan gubitak mogao da iznosi oko 20 milijardi dolara.

Uljukajev: Ruska vlada nije obustavila Turski tok

Ruska vlada nije suspendovala projekte Turski tok i nuklearnu elektranu Akuju u Turskoj, jer je ta odluka u nadležnosti poslovnih kompanija, izjavio je danas ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev, izveštava ruska agencija Tas."Vlada nije zamrzla ove projekte", rekao je Uljukajev na konferenciji za novinare održanoj posle završetka trilateralnih pregovora u Briselu o trgovinskom sporazumu izmedju EU i Ukrajine, prenosi i agencija Rojters."U ovoj fazi nije bilo odluka o obustavi, zamrzavanju ili okončanju finansiranja ovih projekata, tako da se baziramo na pretpostavci da će ovi projekti biti realizovani", kazao je Uljukajev.Tas je prethodno javio da će pregovori o izgradnji gasovoda Turski tok biti suspendovani zbog prestanka rada Rusko-turske medjuvladine komisije, pozivajući se na izjavu jednog neimenovanog izvora upoznatog s pregovorima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track