SAD: Nismo promenili stav o Asadu
Foto: Profimedia

Budućnost Sirije

SAD: Nismo promenili stav o Asadu

Planeta -
Administracija američkog predsednika Baraka Obame saopštila je da i dalje smatra da sirijski predsednik Bašar Asad ne bi trebalo više da vodi Siriju, odbacujući tvrdnje Rusije da su SAD promenile stav.

Novinska agencija Interfaks prenela je da je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio da Vašington sada prihvata argument Moskve da Asadova budućnost ne treba da bude odmah otvorena za pregovore.

Asadova vlada, koju podržava Rusija, i pobunjenici koje podržava Zapad, nedavno su završili rundu mirovnih pregovora u Ženevi i ponovo će se sastati u aprilu.

Američki državni sekretar Džon Keri razgovarao je ranije ove nedelje u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i drugim ruskim zvaničnicima o narednim koracima.

Vladimir Putin i Džon Keri, Foto: Reuters
Vladimir Putin i Džon Keri, Foto: Reuters

"Bilo kakvi navodi da smo promenili pogled na Asadovu budućnost su lažni. Asadova vlada je izgubila legitimitet. Mi nismo promenili mišljenje o tome", rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

SAD su prošle godine ublažile zahteve za Asadov neposredni odlazak, ali i dalje insistiraju da on u jednom trenutku treba da se povuče u procesu političke tranzicije. Rusija smatra da spoljne sile ne treba da odlučuju o vođstvu Sirije.

Za sada nema naznaka da je Asad spreman da napusti vlast. Najmanje 250.000 ljudi je poginulo u petogodišnjem građanskom ratu u Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track