SAGA SE NASTAVLJA: Olupina pronađena na Mozambiku pripada malezijskom avionu
Foto: Youtube/Printscreen

Najskuplja potraga u istoriji

SAGA SE NASTAVLJA: Olupina pronađena na Mozambiku pripada malezijskom avionu

Planeta -

Dva ostatka letelice pronađena na plaži u Mozambiku na istoku Afrike "gotovo sigurno" pripadaju avionu MH370 nestalom pre više od dve godine.

Kako prenosi CNN, ovu informaciju potvrdio je Biro za transport Australije. Biro navodi kako je jedan deo olupine pronađen u decembru 2015, a druga u februaru ove godine.

"Deo broj jedan je poklopac s aviona pronađen 17. decembra, koji je gotovo identičan onome sa putničkog aviona malezijske aviokompanije", saopštio je Biro.

Dalje se navodi kako je drugi deo pronađen 27. februara, oko 220 kilometara od mesta na kojem je pronađen prvi deo."U pitanju je horizontalni stabilizator ploče koji je gotovo sigurno deo aviona MH370", prenosi CNN.

Nestanak aviona malezijske aviokompanije jedna je od najvećih misterija avijacije. Avion MH370 nestao je 8. marta 2014. godine na letu od Kuala Lumpura prema Pekingu. Nakon sat vremena, prestao je da šalje signale kontroli leta i nestao sa radara. Nekoliko dana posle misterioznog nestanka, malezijska vlada saopštila je kako aviona "nema", ali da su svi putnici i posada mrtvi.

Dosad najskuplja potraga u istoriji civilne avijacije počela je 18. marta 2014. godine na prostoru većem od 4,5 miliona kvadratnih kilometara. Posle potrage avionima i brodovima, prednost je data podmornkom istraživanju. Pošto je pretraženo 70 odsto površine Indijskog okeana, potraga nije dala nikakve rezultate.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track