SARADNJA U NEVOLJI: Iran ponudio Iraku pomoć u borbi protiv džihadista IS
Foto: Reuters

Ohrabrujuće

SARADNJA U NEVOLJI: Iran ponudio Iraku pomoć u borbi protiv džihadista IS

Planeta -
U borbi protiv terorizma moramo da upotrebimo sva sredstva. Iran je spreman da stavi na raspolaganje Iraku sva svoja sredstva, rekao potredsednk Irana svom iračkom kolegi

TEHERAN - Vlada Irana saopštila je da stoji na raspolaganju Iraku u borbi protiv džihadista iz Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL).

Potpredsednik Irana Ešak Džahangiri dao je to obećanje svom iračkom kolegi i bivšem premijeru te zemlje Nuriju al-Malikiju tokom razgovora u Teheranu, javlja AFP.

"U borbi protiv terorizma moramo da upotrebimo sva sredstva. Iran je spreman da stavi na raspolaganje Iraku sva svoja sredstva", rekao je Džahangiri.

Kako bi pomogla da se odbije ofanziva koju je ISIL pokrenuo 9. juna, vlada u Teheranu je snabdela iračke Kurde oružjem i poslala svoje vojne savetnike u Bagdad, ali negirala je poslala i kopnene trupe.

Iranska TV: General Kasim Sulejmani borio se u Iraku protiv ISIL (Foto: Printscreen YouTube)
Iranska TV: General Kasim Sulejmani borio se u Iraku protiv ISIL (Foto: Printscreen YouTube)

Iranska televizija je, međutim, početkom oktobra objavila snimak glavnokomandujućeg iranskih elitnih snaga Kuds, generala Kasima Sulejmanija, sa bojnog polja u Iraku, gde se borio na strani kurdskih pešmerga snaga, o čemu je i Kurir pisao.

Iranske vlasti su odbile da se pridruže međunarodnoj koaliciji koju predvode SAD u vazdušnim napadima protiv ISIL. Teheran zagovara politiku regionalne podrške vladama Iraka i Sirije, čije su velike delove teritorije osvojili džihadisti ISIL.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja