MERKELOVA NUDI PUTINU UKRAJINSKI DEJTON: Prorusi dobijaju republiku, mir čuvaju plavi šlemovi!
Foto: RT Tviter

Razgovori završeni, nastavak u nedelju

MERKELOVA NUDI PUTINU UKRAJINSKI DEJTON: Prorusi dobijaju republiku, mir čuvaju plavi šlemovi!

Planeta -
Portparoli Kremlja i nemačke vlade kažu da su razgovori bili konstruktivni i da se nastavlja rad na zajedničkom mirovnom dokumentu
1 / 5 Foto: Tanjug

MOSKVA - Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Fransoa Oland, i nemačka kancelarka Angela Merkel održali su u Kremlju razgovore o rešavanju ukrajinske krize. Posle pet sati razgovora, još se radi na izradi teksta eventualnog zajedničkog dokumenta za implementaciju sporazuma iz Minska.

Dokument bi sadržao predloge predsednika Francuske i kancelarke Nemačke i one koje je formulisao i dodao predsednik Ruske Federacije, rekao je portparol Kremlja Peskov. Nastavak razgovora je najavljen u nedelju.

Oland i Angela Merkel doputovali su u Moskvu kako bi Putinu predložili novi mirovni plan za rešavanje desetomesečnog konflikta u istočnoj Ukrajini, u kojem je poginulo više od 5.300 ljudi.

Detalji tog plana nisu obelodanjeni ali zapadni mediji danas prenose da su primirje, razdvajanje sukobljenih strana na istoku Ukrajine uz mogući razmeštaj "plavih šlemova" UN i pregovore o federalizaciji zemlje, slične Dejtonu, verovatno ključne ponude u mirovnom planu.

23.20 - Posle više od četiri sata razgovora nije usaglašen dokument koji bi rešio krizu na Istoku Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da je dogovoreno da se nastavi zajednički rad na mogućem dokumentu u vezi sa implementacijom primirja iz Minska.

Oglasio je i portparol nemačke vlade koji je naveo da su razgovori bili konstruktivni i da će rad na zajedničkom dokumentu kojim bi bila rešena kriza u Ukrajini biti nastavljen.

Potvrdio je da će u nedelju biti održan telefonski razgovor lidera Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine.Tada bi trebalo i da budu poznati preliminarni zaključci današnjeg sastanka.

22.15 - Razgovor lidera Rusije, Nemačke i Francuske, Vladimira Putina, Angele Merkel i Fransoa Olanda, u Kremlju o rešavanju situacije u Ukrajini traju već četiri sata, javila je agencija TASS.

Merkelova i Oland u Moskvu na razgovore s Putinom došli sa dogovorima koje su prethodno postigli u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

21.30 - Posle prvih sat i po razgovora, održanih "oči u oči" bez prisustva pomoćnika i novinara, Putin, Oland i Merkelova su došli do novinara, ali nisu dali izjave, već su samo omogućili fotoreporterima da naprave nekoliko snimaka. Zatim je razgovor nastavljen.

Frans pres je preneo izjavu predstavnika Kremlja da se očekuje zajednička večera lidera i da ne zna kada će razgovori biti završeni.

Uoči odlaska u Moskvu, Merkel je rekla da incijativa Berlina i Pariza o razrešenju ukrajinske krize ima za cilj odbranu "evropskog mira".

"Reč je o našim interesima, nemačko-francuskim ali posebno evropskim interesima...reč je o evropskom miru", istakla je Merkelova. Ona je dodala da se ne zna da li će se postići danas dogovor sa Putinom ili će "možda biti potrebno još razgovara".

"Ne znamo hoćemo li imati duge ili kratke razgovore u Moskvi ili će to biti poslednji razgovori. Mi možemo da radimo samo ono što možemo da razrešimo ovaj konflikt i naročito da okončamo krvoproliće", rekla je nemačka kancelarka.Istovremeno, Oland je u Parizu izjavio da odlazi u Moskvu na razgovore sa Putinom s ciljem postizanja globalnog sporazuma o okočanju nasilja u Ukrajini, istakavši da je primirje samo prvi korak, prenela je agencija Rojters.

"Svi znaju da prvi korak mora da bude primirje, ali to nije dovoljno. Moramo da postignemo sveobuhvatan sporazum", rekao je Oland uoči odlaska u Moskvu.Merkelova i Oland boravili su u četvrtak u Kijevu gde su razgovarali sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom o njihovom predlogu razrešenja konflikta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track