SAUDIJCI NUDE POMOĆ NEMAČKOJ: Izgradićemo 200 džamija za izbeglice
Foto: Printscreen Yt

Cinično

SAUDIJCI NUDE POMOĆ NEMAČKOJ: Izgradićemo 200 džamija za izbeglice

Planeta -
Iako ne želi da ih primi na svoju teritoriju, Saudijska Arabija je ponudila da u Nemačkoj izgradi još 200 džamija za sirijske izbeglice

BERLIN – Saudijska Arabija i države Persijskog zaliva su bogate muslimanske zemlje, ali ostaju hladne prema patnjama svoje sirijske braće do te mere da to postaje skandal, piše dnevnik „Frankfurter algemajne cajtung“.

Od početka građanskog rata njima je čak otežano putovanje u države Zaliva.Arapske kraljevine su znatno podigle prepreke za Sirijce, a njihove dozvole boravka se, naročito u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, više ne produžavaju.

Sirijske izbeglice ne mogu da uđu bez viza ni u jednu „bratsku muslimansku zemlju“, osim još u Tursku, Alžir, Jemen, Mauritaniju i Sudan. Izuzetak su i Jordan i Liban, koje su primile milione izbeglica.

Kada je sirijska zajednica u Danskoj na Fejsbuku objavila video o izbeglicama koji su došli u Austriju, on je propraćen tekstom: Kako smo pobegli od naše muslimanske braće, koji treba da pokažu veću odgovornost nego zemlja koju označavaju „neverničkom“.

Jedan drugi komentar glasi: Kunem se svemoćnom Bogu da su Arapi ti koji su nevernici.

Arapski list „Dijar“ izveštava da je Saudijska Arabija umesto toga ponudila da u Nemačkoj izgradi još 200 džamija za sirijske izbeglice. Generalni sekretar bavarske CSU Andreas Šojer je ovu ponudu bogate arapske države ocenio kao „više nego ciničnu“.

„To nije muslimansko bratstvo. Gde je solidarnost u arapskom svetu“, zapitao se Šojer, koji je odmah dobio podršku portparola frakcije Unije Štefana Majera koji kaže:„Nemačkoj ne treba donacija od 200 džamija, nego solidarnost sa izbeglicama.“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track