SENZACIONALNO OTKRIĆE RUSKIH LEKARA: Pronašli lek protiv raka koji se smatrao neizlečivim!
Foto: Profimedia

Revolucija u medicini

SENZACIONALNO OTKRIĆE RUSKIH LEKARA: Pronašli lek protiv raka koji se smatrao neizlečivim!

Planeta -

Ruski naučnici ostvarili su velik pomak u pronalasku leka protiv jednog od najmalignijih tumora raka - neizlečivog Krebs-2 tumora.

Stručnjaci Instituta za citologiju i genetiku, koji je sibirska deo Ruske akademije nauka, razvili su novu metodu lečenja raka, baziranu na njihovom otkriću markera matičnih ćelija raka te njihovih specifičnih svojstava.

Njihovi eksperimenti na laboratorijskim miševima, pokazali su da je moguće zaustaviti rast ćelija tumora uz pomoć DNK zajedno u paketu s hemoterapijskim lekom. Matične ćelije koje iniciraju tumor imaju izrazita obeležja, rekla je za Siberian Times dr Evgenia Dolgova, koja učestvuje u ovoj studiji.

Upravo ta osobina omogućuje ruskim naučnicima da pronađu te matične ćelije unutar samog tumora.

Ruski naučnici su u DNK sondu ubrizgali specifičnu flourokromatsku boju, a ćelije, koje su primile fragmente tog DNK, počele su svetleti crveno u određenom spektru. To je ujedno pomoglo i u njihovom lociranju i identifikovanju.

Sve je u vremenskom okviru

Tokom eksperimenata, naučnici su otkrili da fragmenti ubrizgane obojane DNK koje hvataju matične ćelije raka u sebe, nakon izlaganja tih matičnih ćelija tumora hemoterapijskom leku ciklofosfamidu, može izazvati prestanak rada tih matičnih ćelija.

To zapravo znači da se tumor više ne može obnavljati, odnosno da odumire nakon određenog vremena.

"Karakterizovali smo terapijski režim koji dozvoljava 50 odsto životinja koje imaju Krebs-2 tumor da budu u potpunosti izlečene, uprkos činjenici da je Krebs-2 generalno smatran visoko zloćudnim i u suštini neizlečivim tumorom. Naša analiza suzila je vremenski okvir u kojem je ta terapija delotvorna", piše u studiji, koja je objavljena u američkom naučnom časopisu Oncotarget.

Stopostotni oporavak

Miševi izlečeni tom terapijom, naknadno su tokom razmnožavanja dobili u potpunosti zdrav podmladak.

"Otkrili smo da te matične ćelije tumora, koje ga i uzrokuju, treba ubiti u vreme oporavka nakon efekata specifičnih hemoterapijskih lekova. U tom periodu, te su ćelije osetljive na terapeutski režim koji smo razvili. Kad je tumor lišen svojeg organizacionog centra, imunološki sistem će eliminisati rezidualne lezije i doći će do punog oporavka", istakao je dr. Sergej Bogačev, šef Laboratorija za indukovane ćelijske procese na pomenutom institutu.

Njihov idući cilj su eksperimenti i na drugim vrstama tumora te razvoj dijagnostičke metode na bazi njihovog otkrića.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track