SIBIRSKO RATNO OSTRVO: Ova misteriozna tvrđava i dalje izmiče objašnjenju naučnika (FOTO)
Foto: Wikipedia Creative Commons

SIBIRSKO RATNO OSTRVO: Ova misteriozna tvrđava i dalje izmiče objašnjenju naučnika (FOTO)

Planeta -

Građevina stara 1.300 godina koja podseća na tvrđavu na Sibirskom jezeru i dalje zbunjuje stručnjake

Ovaj antički kompleks, smešten na malom ostrvu usred jezera u južnom Sibiru, predstavlja najmisterioznije arheološko nalazište u Rusiji. Na prvi pogled čini se da je u pitanju antička tvrđava sa visokim zidinama zamišljenim da zadrže neprijatelje da uđu. Drugi naučnici smatraju da je u pitanju i letnja palata, manastir, memorijalno zdanje, ritualni centar ili astronomska opservatorija. Čini se da i nakon veka od svog otkrića, stručnjaci nisu bliži da odgonetnu tajnu ovih ruševina, piše Newsweek.rs.Nalazište je poznato pod imenom Por Bažin što u prevodu znači "glinena kuća". Nalazi se na ostrvcetu usred jezera Tere-Kola u Tuvi u Sibiru, samo 32 kilometra od granice sa Mongolijom. Iako su prva istraživanja vršena krajem 19. i sredinom 20. veka ozbiljnija istraživanja počela su tek 2007. godine.

Smatra se da su je izgradili Ujguri u osmom veku stilom kineske gradnje, ali nema dokaza o tome da li je ovde neko živeo i smatra se da je napuštena nakon kraćeg korišćenja. Spoljni zidovi uzdižu se na visini od 12 metara, a unutrašnji zidovi visoki su metar i po. Građevina ima pravilan pravougaoni oblik i precizno definisan raspored u unutrašnjosti koji uključuje više od 30 središnjih građevina, porodične kuće i sl. Dužina ostrva je 240 metara, a tvrđava zahvata teritoriju od 3,3 hektara. Kapija se nalazi na središnjem delu istočnog zida, a levo i desno od kapije su utvrđene kule.Pošto nema nikakvog dokaza o tome kako je objekat zagrevan smatra se da je zbog hladnoće i napušten jer bi zime u uslovima bez grejanja na 2,300 metara iznad nivoa mora bile nemoguće za preživljavanje.

Još od kraja 19. veka, Por Bažin naučnici povezuju sa ujgurskim kaganatskim carstvom (744 - 840 g.n.e) koje je bilo sastavljeno od nomadskog stanovništva. Carstvo je zahvatalo Mongoliju i južni Sibir, ali lokacija ovog ostrva je ipak bila daleko od svih naselja i trgovačkih puteva.Ovde je pronađeno samo nekoliko predmeta kao što su glinene ploče otisaka ljudskih stopala, izbledeli crteži u boji, fragmenti spaljenog drveta, gvozdeni bodež, kamena šoljica, srebrna minđuša, gvozdeni ekser, komadi crepa. Nijedan od ovih artefakta ne daje odgovor koja je svrha građevine.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:

REPUBLIKANCI PISALI TRAMPU: Zaustavite Soroša, on je taj koji pravi HAOS U SVETU!

KARL BILT: Postotomanske frakcije su izvor regionalne i globalne nestabilnosti, od Bosne do Iraka

ISPOVEST BOSANSKOG DŽIHADISTE: Bacili su me iz Gvantanama u BiH bez papira i novca, imao sam samo majicuNOVA GENERACIJA TERORISTA: Šta žele grčki anarhisti koji šalju pisma bombe evropskim zvaničnicima

HLADNI RAT ŠIITA I SUNITA: Zašto su Iran i Saudijska Arabija agresivniji nego ikad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track