ŠIFRA ZA LANSIRANJE NUKLEARNIH BOMBI NAJGLUPLJA NA SVETU: Sudbina sveta zavisila od nekoliko nula
Foto: Shutterstock

Nepažnja

ŠIFRA ZA LANSIRANJE NUKLEARNIH BOMBI NAJGLUPLJA NA SVETU: Sudbina sveta zavisila od nekoliko nula

Planeta -

Šokiralo bi vas da saznate da je neko za šifru nuklearne bombe postavio niz od osam nula.

Još više bi vas šokiralo da je to bila šifra za lansiranje stotina nuklearnih projektila tokom Hladnog rata. 00000000 bio je niz koji je čak petnaest godina bio poslednja provera pre lansiranja oko 1.000 "minutmen" interkontinentalnih projektila naoružanih nuklearnim bombama.

Alarmantno loša lozinka prvi put je izašla u javnost 2004. godine kada je Brus Bler napisao kolumnu za Centar o obrambenim informacijama. On je svojevremeno bio jedan od ljudi odgovornih za lansiranje nuklearnih projektila u slučaju otvorenog rata sa Sovjetskim savezom. Lozinke, poznate i pod nazivom Permišabl ekšn link (PAL), uvedene su u krajem šezdesetih.

Kako je za Gardijan svojevremeno ispričao profesor Stiven Belovin, PAL je trebao da spreči lansiranje projektila ako bi ih neprijatelj zarobio. Posebno je tu bilo reči o projektilima u Turskoj i drugim članicama NATO-a gde su Amerikanci razmestili strateške nuklearne bombe uz granicu s tadašnjim Sovjetskim Savezom.

S druge strane, Amerikanci su bili toliko zabrinuti da će ukucavanje lozinke oduzeti ključne sekunde da su sve šifre uvek morale biti samo niz nula. "Svakodnevno održavanje lansirnog silosa uključivalo je proveru da neko slučajno nije ukucao lošu lozinku i da slučajno nije neka brojka osim nule zalutala", napisao je Bler 2004. godine. Robert Meknamara, ministar obrane u vreme Džona Kenedija, navodno je bio potpuno šokiran da je neko postavio tako jednostavne lozinke. "Ko je dovraga odobrio tako nešto?", rekao je Meknamara Bleru kada ga je obavestio o lozinkama.

Zamislite, čak ni ministar obrane nije imao pojma kako slaba lozinka štiti svet od potpunog uništenja. A imao je dobre namere, kako Meknamara tako i predsednici Kenedi i Lindon Džonson. Bili su svesni da lansiranje nuklearnog oružja mora biti apsolutno namerno i uz odgovarajuća odobrenja. Zbog toga su početkom šezdesetih i naredili uvođenje PAL-a.

Američko ratno vazduhoplovstvo više je razmišljalo o tih nekoliko sekundi koje bi mogle biti ključne u slučaju nuklearnog rata i odlučili su tehnički da poslušaju naredbe iz Bele kuće, ali na tako glup način da su svi ostali šokirani.

Setimo se samo Kubanske krize koja se odigravala u to vreme i kada su u nekoliko navrata odlučni zvaničnici zaustavili lansiranje nuklearnih projektila. PAL-ovi su trebali da spreče čak i takve situacije gde ne bi postojala bilo kakva mogućnost da će neko greškom pobiti stotine hiljada ljudi. Tek 1977. godine su šifre promenjene i uvedene su znatno konkretnije provere u tom stadijumu lansiranja.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track