OVO SU NAJOPASNIJI EVROPSKI GRADOVI: Među prvih 10 je i jedan iz BiH!
Foto: Youtube Pt

Na lošem glasu

OVO SU NAJOPASNIJI EVROPSKI GRADOVI: Među prvih 10 je i jedan iz BiH!

Planeta -

Podaci sa Numbeo platforme koji se odnose na indeks zločina u Evropi pokazali su kako Italija, Francuska i Velika Britanija imaju najveći broj gradova na listi najopasnijih gradova u evropskoj regiji, a na 10. mestu se nalazi glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo.

Platforma Numbeo izvršila je analizu svetskih gradova na osnovu brojnih faktora koji se odnose na stanje kriminaliteta poput rasta kriminala, sigurnosti na ulicama, straha od pljački, pretnji, maltretiranja, rasne, etničke i verske netolerancije i opasnosti od krađe.

Na osnovu ove analize napravljena je lista deset najopasnijih gradova evropskog kontinenta na kojoj prednjače Italija, Francuska i Velika Britanija.

Na desetom mestu nalazi se glavni grad Bosne i Hercegovine za koji se navodi da ima umerenu stopu kriminaliteta.

Dodaju da to svakako ne znači da u Sarajevu nema silovanja, automobilskih krađa, pucnjava i imovinskih kaznenih dela koji su prema izveštaju OSAC-a iz 2015. godine itekako prisutni u Sarajevu.

Posebna pažnja skreće se na džeparoše kojih, kako navode, ima previše na ulicama Sarajeva, a posebno u delovima oko turista i javnog prevoza. Dodaju da u Sarajevu takođe cveta organizovani kriminal i da je BiH tranzitna ruta za transport droge, oružja i ljudi.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Odmah iza Sarajeva nalaze se Glazgov (Škotska), Roterdam (Holandija), Koventri (Engleska), Lil (Francuska), Marselj (Francuska), Napulj (Italija), Torino (Italija) i Bari (Italija).

Kako navode, ubedljivo najopasniji evropski grad je Rostov na Donu koji se nalazi u južnoj Rusiji. Reč je o najvećem gradu u južnoj Rusiji koji je ujedno i i administrativno središte Rostovske oblasti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rostova 2015. godine saopštilo je da je u periodu od aprila do juna u ovom gradu pojačan stepen kriminala za 21,3 posto.

Porast je uglavnom povezan sa usponom ilegalne trgovine oružjem i posledicama rata nakon otcepljenja Donbasa u Ukrajini.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track