SIN BOGATE NASLEDNICE OPTUŽUJE TAJNE SLUŽBE: Dokažite da je moja majka živa!
Foto: Profimedia

Misteriozna sudbina Gulnare Karimove

SIN BOGATE NASLEDNICE OPTUŽUJE TAJNE SLUŽBE: Dokažite da je moja majka živa!

Planeta -

Sin Gulnare Karimove, nekada najbogatije žene Sovjetsksog saveza poziva da se javno objavi šta je s njegovom majkom.

U ekskluzivnom intervjuu za BBC, Islam Karimov mlađi negira poslednje izveštaje prema kojima je njegova majka, inače ćerka pokojnog uzbekistanskog predsednika, mrtva, a uzbekistanske sigurnosne službe je optužio da je drže u izolaciji. Karimovu su videli kao potencijalnu naslednicu svog oca. Međutim, ona je 2014. godine nestala iz javnosti posle velike porodične svadbe.

Islam Karimov mlađi, Foto. Youtube/Printscreen
Islam Karimov mlađi, Foto. Youtube/Printscreen

Gulnara Karimova bavila se različitim stvarima, od biznisa i politike, do mode i pop muzike, a povezivali su ju i s korupcijom zbog njenih poslovnih interesa. Njen sin živi u Londonu, a rekao je da su vlasti Gulnaru držale zatvorenu u hotelskoj depadansi u Taškentu. Izolovanost i nemogućnost komunikacije s spoljnim svetom uticale su na njeno zdravlje.

"Kada je neko izolovan dve-tri godine bez ikakvih osnovnih ljudskih prava koja zaslužuje svaka osoba na ovom svetu, siguran sam da joj treba medicinska pomoć. Ona je mentalno dobro. Izveštaji da je zatvorena u psihijatrijskoj bolnici su lažni’, rekao je njen sin.Gulnara Karimova postala je međunarodno lice Uzbekistana. Imala je svoju modnu liniju, kolekciju nakita, a snimala je i spotove za pop pesme.

Osim toga, bavila se i diplomatijom.Pre tri se njeno ime je počelo da se povezuje sa skandalima i korupcijom, a u Švajcarskoj i Švedskoj su pokrenute i istrage o pranju novca, koje su se proširile i na Sjedinjene države. Nedugo nakon toga, Gulnara Karimova više nije bila u javnosti, a na društvenim mrežama je za to počela da napada uzbečki režim.

Foto: AP
Foto: AP

Sin kaže da je moćna služba sigurnosti, SNB, odgovorna za njeno zatvaranje i nedostupnost bilo kakvih informacija o njoj ili o tome što će se sledeće dogoditi.

"Odgovorite na pitanje: Gde je moja majka?’‘Ne razumem kako je moguće da u 21. veku ne mogu odgovoriti na jednostavno pitanje: Gde je Gulnara. Kućni pritvor? Zbog čega? Na koliko vremena? Pod čijim nadzorom? Na ta pitanja još nemamo odgovore’, rekao je Karimov mlađi i dodao da želi da zna istinu. Iako se šire glasine da je mrtva, niko to ne može proveriti ili potvrditi.Islam Karimov mlađi kaže da nema nikakvog direktnog kontakta s majkom, ali njegova sestra Iman još uvek je u Uzbekistanu i s njom uspeva da održi kontakt.

IZ ZLA U GORE: Nekad najbogatiju ženu SSSR prvo otac strpao u pritvor, a sada trune u ludnici

Ipak, nada se da će sledeći vođa Uzbekistana doneti promenu. Predsednički izbori će se održati 4. decembra.

Podsetimo, pokojni Islam Karimov bio je optužen za predsedanje autoritarnom državom, za zatvaranje političkih protivnika i disidenata u zatvore u kojima su ih mučili. Dečji rad i prisilni rad u toj zemlji takođe su bili na meti brojnih kritika tokom njegovog mandata.

Islam Karimov mlađi priznaje da je uživao u brojnim povlasticama kao deo predsedničke familije, ali poslednjih nekoliko godina opisuje kao ‘pakao’ i ‘veliku životnu lekciju’ nakon koje mu strašno nedostaje malo normalnih stvari u životu.

"Samo želim da vidim svoju porodicu. Želim videti majku i sestru. Želim da idem u bioskop, šetam ulicama, želim samo najjednostavnije stvari u životu’, rekao je Islam Karimov mlađi za BBC.

POSLE 25 GODINA VLADAVINE: Preminuo predsednik Uzbekistana Islam Karimov

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track