SIN MAFIJAŠA RAZBESNEO ITALIJANE: Živeli smo drugačije od ostalih, ali bilo nam je lepo
Foto: Youtube/Printscreen

Koza Nostra

SIN MAFIJAŠA RAZBESNEO ITALIJANE: Živeli smo drugačije od ostalih, ali bilo nam je lepo

Planeta -

Osuđeni mafijaš čiji je otac bio najbrutalniji od svih sicilijanskih mafijaških šefova izazvao je zgražavanje javnosti pošto u intervjuu nije izrekao nijednu ružnu riječ o mafiji, a svoje je detinjstvo ocenio kao lepo.

Đuzepe Salvatore Rina sin je nakada najtraženijeg italijanskog kriminalca Salvatorea "Tota" Rine, zloglasnog šefa Koza Nostre. Đuzepe je napisao knjigu o svom odrastanju i dobio priliku da govori o tome na televiziji.

Tokom razgovora nijednom nije kritikovao očeve postupke, a odbio je da prizna postojanje mafije. Kad ga je voditelj Bruno Vespa pitao može li definisati mafiju, odgovorio je zagonetno: "To može biti i svašta i ništa". Italijanski političari osudili su RAI što je dopustio emitovanje intervjua.

Toto Rina (85), kojeg zbog surovosti zovu "Zver", uhapšen je 1993. i služi višestruke doživotne kazne za ubistva, uključujući i za eliminacije antimafijaških sudija Đovanija Falkonija i Paola Borseljina 1992. Procenjuje se da je više od 1.000 ljudi ubijeno u mafijaškim ratovima početkom osamdesetih iz kojih je Toto Rina isplivao kao glavni šef Koza Nostre.

Salvatore Toto Rina, Foto: Profimedia
Salvatore Toto Rina, Foto: Profimedia

Njegov sin je osuđen na devet godina zatvora zbog pripadnosti mafiji i trenutno je na uslovnoj slobodi.Tokom intervjua Rina je rekao je da se školovao kod kuće i da je kao dete lagao o svom identitetu kako bi zaštitio oca. Nije okom trepnuo kad su mu na televiziji pokazali fotografije s mesta ubistva sudija. Pričao je kako mu je detinjstvo bilo srećno i kako su neobične okolnosti života ujedinile porodicu.

Đuzepe Salvatore Rina, Foto: Youtube/Printscreen
Đuzepe Salvatore Rina, Foto: Youtube/Printscreen

"Zajedno smo čuvali porodičnu tajnu", rekao je Đuzepe koji ima još troje braće i sestara. "Bili smo neobična deca koja su živela drugačije od ostalih, ali svejedno nam je bilo lepo", rekao je.

Iako su svi osuli paljbu na televizuju RAI, Bruno Vespa je branio odluku da emituje razgovor. "Prvi put smo videli kako funkcioniše važna mafijaška porodica", kazao je.

Ferdinando Dome imao je 10 godina kada je njegov otac Đovani kao slučajni prolaznik ubijen u mafijaškom obračunu u Palermu 1969. U tom događaju poznatom kao "masakr u ulici Lacio" ubijeno je još pet ljudi. Rina je i za to proglašen krivim i osuđen.

"On kaže da je imao lep život sa svojim ocem. Moje detinjstvo baš nije bilo tako srećno", rekao je Dome. "Jako me muči to što mu državna televizija ovim razgovorom pomaže da prodaje svoju knjigu", zaključio je.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja