SITUACIJA SVE GORA: Sunovrat cena nafte jer naftaši ne mogu da se dogovore
Foto: Thinkstock

Fijasko sastanka u Dohi

SITUACIJA SVE GORA: Sunovrat cena nafte jer naftaši ne mogu da se dogovore

Planeta -

Zbog spora Irana i Saudijske Arabije propao pokušaj svetskih proizvođača da se usaglase o ograničavanju proizvdnje crnog zlata kako bi se ublažila prevelika ponuda na tržištu.

Cene su pale više od pet odsto na početku azijskoj trgovanja posle saopštenja Saudijske Arabije da dogovor mora da obuhvati sve članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), uključujući i regionalnog rivala, Iran, koji je bojkotovao pregovore, izveštava agencija Frans pres.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u maju potonula je 4,53 odsto na 38,35 dolara za barel, odnosno za 1,83 dolara u odnosu na cenu na zatvaranju trgovanja u petak. Globalna tržišna referenca, severnomorska sirova nafta "brent" za junske isporuke spustila se za 1,74 dolara, ili za 4,04 procenta na 41,36 dolara.

Mnogi su očekivali da će na sastanku u nedelju u glavnom gradu Katara, Dohi, biti postignut sporazum kojim bi se zaustavio strmoglav pad cena nafte, koje su se više nego prepolovile od sredine 2014. godine, nanoseći izvoznicima milijarde dolara gubitaka prihoda. Međutim, posle višečasovnih pregovora, predstavnici 18 zemalja proizvođača su zaključili da im je potrebno "više vremena" da postignu dogovor o ograničavanju isporuka, izjavio je katarski ministar energetike Mohamed bin Saleh al-Sada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track