SKANDAL U JUTARNJEM PROGRAMU: Ako vas muž tuče, ovako puderom prekrijte modrice!
Foto: Youtube/Printscreen

Nasilje nad ženama se toleriše

SKANDAL U JUTARNJEM PROGRAMU: Ako vas muž tuče, ovako puderom prekrijte modrice!

Planeta -

Marokanska televizija uspela je da razljuti ne samo žene u toj zemlji već i širom sveta.

Naime, na televizijskom kanalu 2M objavljen je prilog u kojem se porodično nasilje prikazuje kao najnormalnija stvar na svetu, i "vodič" za tajne šminkanja koji savetuje kako se mogu sakriti modrice da bi žrtve i dalje bile lepe uprkos teškoj ruci supruga ili muškarca iz porodice.

Prilog je zapravo gledateljke pozvao da ćute, a upravo je to reakcija na naslov priloga koji glasi: “Instrukcije za žene kako bi sakrile modrice nakon porodičnog nasilja”...

Nema ni reči o kažnjavanju počinioca ili kome se žene u takvoj situaciju mogu obratiti i gde potražiti pomoć, nego samo stravična poruka da prihvate modrice i nastave sa svojim svakodnevnim životom kao da se ništa nije dogodilo.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

U prilogu govorilo kakvu vrstu šminke treba koristiti za pokrivanje modrica.

"Koristite puder u prahu kako biste popravile šminku tako da se modrice, ako treba da radite tokom dana, ne bi videle", glasio je još jedan od saveta.

TV kanal se našao pod paljbom kritika i na kraju je bio primoran da se izvini. To je učinio na svojoj Fejsbuk stranici, gde je priznao da je prilog bio neprimeren.

(VIDEO) SKANDAL U EMISIJI: Voditelj savetovao silovanoj devojci da se uda za silovatelja

Nasilje u Maroku je ozbiljan problem. U protekle dve godine prijavljeno je 21.000 slučajeva porodičnog nasilja, među kojima se 11.000 direktno odnosilo na fizičko zlostavljanje dok se u ostalim radilo o verbalnom i psihičkom zlostavljanju. No, ko zna koliko slučajeva uopšte nije ni prijavljeno i koliko žena je primorano da “stavlja puder u prahu i nastavi sa svojim svakodnevnim životom kao da se ništa nije dogodilo”.

(Metro)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track