SKANDAL U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Građevinska firma duguje stotine miliona evra Bin Ladenovoj porodici
Foto: AP

Velika pozajmica

SKANDAL U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Građevinska firma duguje stotine miliona evra Bin Ladenovoj porodici

Planeta -

Saudijska Arabija dužna je Bin Ladenovoj porodici oko 270 miliona dolara za radove na Velikoj džamiji u Meki, piše Rojters.

Saudi Binladin Grup je najveća građevinska kompanija u arapskom svetu, a njihovi najveći poslodavci su vlade, naročito kraljevine Saudijske Arabije.

Međutim, zbog strmoglavog pada cena nafte saudijske vlasti prisiljene su na brojne rezove u potrošnji, a prve na udaru našle su se građevinske firme.

Binladin Grup našla se u problemima posle prošlogodišnje nesreće u Meki kada je kran pao na hodočasnike i usmrtio 107 osoba. Saudijske vlasti odlučile su da kazne građevinsku kompaniju tako što su im na nekoliko meseci zabranili javljanje na državne konkurse. Istraga je još uvek u toku, a pretpostavlja se da će se suditi inženjerima građevinske kompanije i najmanje dvojici javnih zvaničnika zbog upletenosti u nesreću.

Binladin Grup sada ima sve više problema s plaćanjem dugova, a prema nekim procenima dužni su oko 30 milijardi dolara.

Usprkos povezanosti s jednim od organizatora napada na Njujork 2001. godine, Osamom Bin Ladenom, Binladin Group nastavila je uspešno da gradi neke od najosetljivijih građevina u Saudijskoj Arabiji.

Prema informacijama iz pouzdanih izvora, Saudijska Arabija odobrila je isplatu oko 270 miliona dolara Binladin Grupi za radove na Velikoj džamiji u Meki do decembra prošle godine, ali još uvek taj novac nije isplaćen.

Binladin Grup, zatražila je i isplatu oko 300 miliona dolara za radove u periodu od januara do aprila ove godine, ali saudijske vlasti još uvek nisu odobrile tu isplatu.

Zbog svega toga, Binladin Grup pregovara o produženju roka otplate drugih pozajmica.

Analitičari upoznati s poslovanjem banaka i građevinskih firmi kažu da će kreditori odobriti produženje roka zato što znaju kolika je važnost Velike džamije saudijskim vlastima koje će zbog toga zasigurno isplatiti sva dugovanja.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track