SKANDALOZNA AUKCIJA: Hitlerove pantalone i jakna prodati za 337.000 evra
Foto: AP

U Nemačkoj

SKANDALOZNA AUKCIJA: Hitlerove pantalone i jakna prodati za 337.000 evra

Planeta -

Pantalone s kožnim džepovima Adolfa Hitlera i posudica u kojem je Herman Gering čuvao cijanid kojim se ubio samo su deo predmeta koji su se za više stotina hiljada evra prodali na aukciji u Nemačkoj.

Predmeti su bili deo kolekcije američkog medicinskog radnika koji se brinuo za optuženike na suđenjima u Nirnbergu, a celu prodaju osudila je jevrejska zajednica u Nemačkoj navodeći da je aukcija skandalozna i odvratna, prenosi Reuters.

Nemački mediji navode da je kupac iz Argentine potrošio nešto više od 600.000 evra na niz predmeta. Među njima su Hitlerove pantalone (62.000 evra) i vojna jakna (275.000 evra), sat Hermana Geringa (42.000 evra), a dao je i 3.000 evra za Geringov donji veš. Posuda za cijanid kojim se ubio otišla za 26.000 evra.

Jevrejsko veće u Nemačkoj je osudilo aukciju i tražilo da se odgodi, ali aukcijska kuća "Herman Historica" je to odbila. Bild piše da je prodato ukupno 169 predmeta iz kolekcije Džona K. Latimera, koji je umro 2007. godine. Argentinski kupac predmete je kupio za neimenovani muzej.

(Reuters/24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track