SKLANJAJTE VOJSKU SA GRANICA, NE MOŽEMO U RAT SA RUSIJOM: Vođa britanskih laburista upozorio NATO!
Foto: Rojters

Džeremi Korbin

SKLANJAJTE VOJSKU SA GRANICA, NE MOŽEMO U RAT SA RUSIJOM: Vođa britanskih laburista upozorio NATO!

Planeta -

Vođa britanskih laburista Džeremi Korbin tvrdi da politika NATO i razmeštanje sve više vojnih trupa u istočnoj Evropi samo povećava tenzije, pa je predložio demilitarizaciju na granici s Rusijom.

"Moramo početi proces za demilitarizaciju granice između članica NATO i Rusije. Ne možemo priuštiti novi Hladni rat", izjavio je Korbin na BBC.

Britanski poslanik rekao je i da je skeptičan da je u okviru sadašnje situacije na međunarodnoj sceni moguće približavanje Zapada i Moskve.

"Donald Tramp očito misli da može poboljšati i osnažiti odnose sa Vladimirom Putinom i to zato se smatra jakim vođom. Ali, nije stvar kakav je neko vođa, nego radimo li na zajedničkom suživotu i miru", pojasnio je Korbin.

Kao rešenje predložio je da Savet Evrope i OEBS budu ti koji će graditi nove odnose s Rusijom.

Podsetimo, NATO razmešta oko 4.000 novih vojnika po Istočnoj Evropi, ponajviše u baltičkim zemljama, kako bi mogli brzo odgovoriti na eventualnu pretnju iz Rusije. Takođe, oko 300.000 vojnika zemalja članica NATO saveza stavljeno je u stanje visoke pripravnosti zbog rastućih napetosti između Rusije i baltičkih država.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track