ŠKOLA IZ BIRMINGEMA IZAZVALA OGROMNU SVAĐU: Zabranili četvorogodišnjoj devojčici da nosi hidžab!
Foto: Profimedia

Stroga pravila

ŠKOLA IZ BIRMINGEMA IZAZVALA OGROMNU SVAĐU: Zabranili četvorogodišnjoj devojčici da nosi hidžab!

Planeta -

U rimokatoličkoj školi u Birmingemu izbila je velika svađa nakon što je četvorogodišnjoj devojčici zabranjeno da nosi hidžab, prenosi Independent.

Nastavnici škole Sent Kler u Handsvortu zamolili su njene roditelje da poštuju stroga školska pravila o odevanju, koja ne dopuštaju nošenje marama i pokrivanje glave. Ova zabrana naišla je na kritike lokalne zajednice i uzrokovala veliku diskusiju.

Vasim Zafar iz Kabineta za ravnopravnost Gradskog veća kaže kako se sastao sa direktoricom škole i rekao joj da je ova zabrana kršenje Zakona o ravnopravnosti.

"Insistiram na tome da se ovaj problem reši promenom školskog pravilnika", rekao je Zafar.

Njegov saradnik Majid Mahmud izjavio je kako je Sent Kler verska škola i da "možda zbog toga ima pravo da zahteva određena pravila odevanja", kao i što bi muslimanska verska škola "mogla zahtevati od devojčica da nose hidžab."

Bivši predsednik Kabineta za ravnopravnost, doktor Mašuk Ali istakao je da ne postoji verska potreba da devojčice u ranom školskom dobu nose hidžab.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Aktivistkinja za ljudska prava Gina Kan napala je Zafara na Tviteru optužujući ga da podržava očeve koji prisiljavaju mlade devojčice da nose hidžab kako bi ih kontrolisali.

Brigid Džouns, članica kabineta za decu, porodicu i škole kaže: "Uprava svake škole je odgovorna za stvaranje i sprovođenje sopstvenih pravila o oblačenju."

Vlada trenutno ne donosi odluke vezane za pravilnike o odevanju, već svaka škola odlučuje o tome da li će dopustiti nošenje verske odeće.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track