SKRETANJE DESNO: Izbori ubijaju Evropsku uniju
Foto: AP

Populizam glavni test za jedinstvo

SKRETANJE DESNO: Izbori ubijaju Evropsku uniju

Planeta -

Osovina Pariz-Berlin biće na mukama od nedelje, kada je referendum u Italiji i glasanje za predsednika Austrije

BRISEL - Evropska unija posrće, a serija izbora na Starom kontinentu, počev već od nedelje, predstavljaće najveći test za opstanak zajednice, tvrdi CNN.

Dok se Donald Tramp priprema da uđe u Belu kuću, a britanska premijerka Tereza Mej za bregzit, jedinstvu u Briselu preti talas populizma. Osovina Pariz-Berlin, koja već decenijama upravlja Evropom, mogla bi lako da pukne pod pritiskom izbeglica i ekonomske krize.„Renacionalizacija politike, odnosno odbijanje globalizacije, postali su sve popularniji. Italijanski premijer Mateo Renci će u nedelju verovatno izgubiti podršku na referendumu, što će dovesti do uspona antievropskih stranaka“, piše CNN.U Austriji će, kako se čini, novi predsednik u nedelju postati Norbert Hofer iz Slobodarske partije Austrije (FPO).Ipak, EU najviše strahuje od izbora u dve najveće članice - Nemačkoj i Francuskoj. Pokretači integracije Pariz i Berlin sada se suočavaju s populističkom desnicom u vidu Nacionalnog fronta Marin le Pen i Alternative za Nemačku. Više od populizma, EU preti rastuća „šizma“ u nemačko-francuskoj osovini, pa je svaka dugoročna vizija za EU skoro nemoguća.Francuska, čiji je predsednik Fransoa Oland saopštio da se neće kandidovati zadrugi mandat, okreće se sebi, ostavljajući Nemačku samu na čelu EU. Kako se u Nemačkoj u septembru očekuje tesna pobeda Angele Merkel za četvrti mandat, ona će biti pod pritiskom međunarodne zajednice, kao poslednja braniteljka umerene liberalne demokratije.

Nemačka

parlamentarni izbori septembar 2017.Kancelarka Angela Merkel imaće najveći izazov u karijeri. Njen glavni protivnik biće Alternativa za Nemačku, antimigrantska stranka na čijem je čelu Frauke Petri (41). Ekstremna desnica je ostvarila veliki uspeh na regionalnim izborima. Frauke se zalaže da godišnje u zemlju bude pušteno 200.000 imigranata, kao i da policija dobije ovlašćenja da puca na granici.

Norveška

parlamentarni izbori septembar 2017.Siv Jensen, koju zovu norveška Margaret Tačer, nalazi se na čelu radikalne Partije progresa. Ona je protiv multikulturalnog društva, osuđuje islamizaciju Evrope i protiv je dolaska imigranata. Jensenova je veliki saveznik politike Izraela na Bliskom istoku.

Republika Češka

parlamentarni izbori oktobar 2017.Premijer Bohuslav Sobotka i njegova levičarska Socijaldemokratska stranka su u defanzivi u odnosu na populističku Akciju nezadovoljnih građana (ANO), milijardera Andreja Babiša. Babiš je bogatstvo stvorio u agrohemijskom biznisu i medijima. Sebe predstavlja kao šampiona potlačenih radnika kojima je potrebna zaštita od imigranata i militantnog islama.

Holandija

parlamentarni izbori mart 2017.Očekuje se pobeda Slobodarske stranke Gerta Vildersa, poznatog antiislamiste i evroskeptika. Njemu je 2008. bio zabranjen ulazak u V. Britaniju. Želi da zabrani Kuran i rad džamija. Kuran je uporedio s Hitlerovom knjigom „Majn kampf“. Poslednja istraživanja pokazuju da je njegova Slobodarska stranka najjača u zemlji sa 33 odsto podrške birača.

Austrija

predsednički izbori nedelja 4. decembar 2016.Ponavlja se drugi krug izbora zbog propusta s glasovima poslatim poštom. U prednosti je Norbert Hofer iz Slobodarske partije. Ako pobedi, biće prvi ekstremni desničar na čelu jedne države u Evropi još od kraja Drugog svetskog rata. Nezaposlenost među mladima je 12 odsto, a od početka 2016. u zemlju je ušlo 90.000 imigranata.

Francuska

predsednički izbori april 2017.Očekuje se da će glavnu bitku voditi umereni desničar Fransoa Fijon i Marin le Pen kao predstavnik ekstremno-desničarskog Nacionalnog fronta. Fijon je obećao da će smanjiti poreze i broj zaposlenih u javnom sektoru, kao i da će ograničiti uticaj sindikata. Zalaže se za jačanje porodičnih vrednosti i obračun sa islamistima.

Italija

referendum nedelja 4. decembar 2016.Ako referendum ne uspe, premijer Mateo Renci će podneti ostavku. Vlast bi lako mogao da preuzme živopisni komičar Bepe Griljo, koji vodi pokret Pet zvezda. Ovog levičara podržava oko 30 odsto birača. Nezaposlenost kod mladih je 37 odsto, a 175.000 izbeglica iz Afrike došlo je u zemlju od početka 2016.

AUSTRIJA Glasanje za predsednika u nedeljuHOFER: BELEN JE ŠPIJUNU poslednjem televizijskom duelu pred predsedničke izbore u Austriji, koji su zakazani za nedelju, dva kandidata - Norbert Hofer i Aleksandar van der Belen - razmenili su oštre optužbe. Hofer je, pozivajući se na jednu knjigu o industriji naoružanja, optužio Van der Belena da je bio komunistički špijun.

Ekipa kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track