SLAVI RASPAD EU: Putin pobedio i osvojio Balkan!
Foto: AP

Ruski lider dobitnik

SLAVI RASPAD EU: Putin pobedio i osvojio Balkan!

Planeta -

Ostavka britanskog premijera Dejvida Kamerona, koja je usledila nakon „bregzita“, mogla bi da dovede do toga da Evropa mnogo brže ukine sankcije Rusiji, tvrde upućeni

Odluka Velike Britanije da izađe iz Evropske unije možda dovodi do propasti i EU i samog Ujedinjenog Kraljevstva, ali zato naruku ide ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, pišu svi svetski mediji.Naime, čak i zapadna štampa, negativno orijentisana prema šefu Kremlja, u analizama rezultata referenduma ističe da je „bregzitom“ ispunjen maksimalni cilj ruske spoljne politike jer će sada EU biti zabavljena samo sopstvenim jadom, a on će moći da očekuje ukidanje sankcija i potpuno preuzimanje uticaja na Balkanu.Stop proširenju- U pobednike britanskog referenduma ne spadaju samo Najdžel Faraž, lider UKIP, i drugi evroskeptični političari širom EU, poput Gerta Vildersa u Holandiji i Marin Lepen u Francuskoj. I ruski predsednik Vladimir Putin spada u profitere referenduma - navodi Ingo Mantojfel, urednik Dojče velea na ruskom.Mantojfel kaže da je „malo verovatno da će se od Putina ovim povodom čuti trijumfalni govor“, ali da će njihov trijumf biti očigledan.- Previše je jaka njegova uloga državnika, koju se trudi da igra reagujući diplomatski i umereno. Ali u medijima koje kontroliše Kremlj kolaće zluradost i lažne suze zbog „bregzita“, jer ruski mediji odavno predstavljaju EU u negativnom svetlu, kao Uniju koja samo što se nije raspala - dodaje Mantojfel.On kaže da je proširenje EU trenutno nezamislivo, što će mnoge zemlje s Balkana, poput Srbije, gurnuti Rusiji.- Loša vest za Ukrajince, Moldavce ili Gruzine glasi da je proširenje EU na postsovjetske ili balkanske države odgurnuto daleko, daleko na horizont. Teško je zamisliti da će uskoro uslediti čak i ukidanje viznog režima za građane Ukrajine ili Gruzije. Dakle, evropska perspektiva tih zemalja je pokopana do daljeg. Iako niko u EU neće smeti da to glasno izgovori, ove zemlje će posredno ponovo biti gurnute u ono što u Rusiji razumeju kao svoju „zonu uticaja“. Time ruski predsednik Putin svakako spada u pobednike referenduma - zaključuje Majntofel.Ukidanje sankcijaOstavka britanskog premijera Dejvida Kamerona, koja je usledila nakon „bregzita“, mogla bi da dovede do toga da Evropa mnogo brže ukine sankcije Rusiji, tvrde upućeni. Oni kažu da je Kameronova ostavka olakšala Putinu da ostvari svoje interese.- Putinov modus operandi je da uvek iskoristi novonastale okolnosti kako bi progurao ruske interese. Tako da bi u budućnosti moglo da se desi da Rusija češće blokira stvari koje joj se ne dopadaju, gura one koje joj idu naruku, ali i lakše očuva svoju dominaciju nad evropskim tržištima energije - istakla je Fiona Hil, ekspert za Rusiju i autor dela „Operativni u Kremlju“.

EvroskepticiRUSI FINANSIRALI LE PENOVUPrema rečima Majntofela, jačanje populističkih raspoloženja u Evropi i SAD posledica su kompleksnih demografskih, političkih i socijalno-ekonomskih činilaca.- No Kremlj je prethodnih godina vidno pojačao napore da podrži populističke grupacije po pravilu kritične prema EU. Bilo je tu svačega, od kredita jedne rusko-češke banke koji je dobio Nacionalni front Marin le Ppen do krajnje naklonjenog izveštavanja ruskih medija namenjenim inostranstvu o britanskom UKIP Najdžela Faraža i podrške (zasad neuspeloj) nezavisnosti Škotske - tvrdi Majntofel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track