SLOVENCI NAM NEĆE ODUZETI ZEMLJU: Milanović naredio povlačenje iz arbitraže, vladi u Ljubljani preti
Foto: Fonet, Thinkstock

Presekli

SLOVENCI NAM NEĆE ODUZETI ZEMLJU: Milanović naredio povlačenje iz arbitraže, vladi u Ljubljani preti

Planeta -
Rešenje Milanović rekao da će prekinuti sudski spor sa susedima oko podele Piranskog zaliva jer su slovenački zvaničnici zloupotrebili sud u Hagu. Zbog toga i vladi u Ljubljani preti pad

ZAGREB - Hrvatski premijer Zoran Milanović obelodanio je juče posle sastanka s predstavnicima poslaničkih klubova da će Hrvatska izaći iz postupka arbitraže o granici sa Slovenijom, nakon što je Kurir obelodanio da su slovenački predstavnici uticali na sudije u Hagu da se Piranski zaliv dodeli Sloveniji.Ta vest odjeknula je kao eksplozija u regionu, a zvanični Zagreb odlučio je da prekine sporazum sa severnim susedom, kojim se 2009. obavezao da će nezavisno telo - Arbitražni sud, odlučiti kome pripada spornih 20 kvadratnih kilometara oblasti na Jadranu. Prema izjavama hrvatskih zvaničnika, oni neće dozvoliti da im se na silu oduzima zemlja, zbog čega je odluka o izlasku iz arbitraže i doneta jednoglasno.Rešenost Hrvatske da to učini u sredu će morati da potvrdi i Sabor te zemlje.- Došlo je do ozbiljnog incidenta i moramo van, nema nam druge. Hrvatska će se svakako držati međunarodnog prava, a izlazak iz arbitraže neće uticati na odnose sa Slovenijom - poručio je Milanović i istakao da očekuje potpunu podršku u Saboru, podsetivši da je neophodan 101 glas poslanika.Odluku o izlasku iz arbitraže podržala je i hrvatska opozicija, što je prvi put da su se suprotstavljene opcije složile o nekom pitanju.- Neophodno je postizanje nacionalnog konsenzusa jer je ugrožen nacionalni interes pokušajem da se na prevaru oduzme hrvatska teritorija - rekao je šef opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko.Međutim, na sve to odmah je reagovao i premijer Slovenije Miro Cerar koji je naveo da ponašanje Hrvatske predstavlja povredu međunarodnog prava i da ona ne može da napusti arbitražu.- Uostalom, to je zaključio i Arbitražni sud, koji je Sloveniji naložio imenovanje novog sudije u arbitraži nakon što je odstupio Jernej Sekolec. Iz Haga su tada naveli da će se arbitraža nastaviti - naglasio je Cerar.

Podsetimo, afera „Piran“ izbila je nakon što su najpre Kurir, a zatim i Njuzvik i hrvatski Večernji list objavili dokaze da su slovenački predstavnici Jernej Sekolec i Simona Drenik uticali na sudije arbitraže da donesu odluku o Piranskom zalivu u njihovu korist. Njih dvoje kasnije su podneli ostavke, a iako se spekulisalo da će isto učiniti i ministar spoljnih poslova te zemlje Karl Erjavec, on je juče nakon razgovora s premijerom Cerarom izjavio da to neće učiniti.

Kurir razotkrio aferu „Piran“
Kurir razotkrio aferu „Piran“

Verbalni rat bivši slovenački obaveštajac o sporu CRNČEC: HRVATI GORI OD CIPRASABivši slovenački obaveštajac Damir Crnčec rekao je da Hrvatska sve vreme u slučaju Piranski zaliv pokušava da sruši arbitražni sporazum jer je postala svesna da će izgubiti spor.- To je realpolitika koja koristi silu, trikove, nemoralnost i makijavelizam u spoljnoj politici - naveo je Crnčec i istakao da se zbog toga u Zagrebu ponašaju gore od grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.Inače, u slovenačkoj javnosti Hrvatska se od početka izbijanja afere optužuje za špijunažu i da je nelegalno priskluškivala njene zvaničnike uključene u spor oko Pirana.

Pozdravila odlukuKOLINDA: PONOSNA SAM NA NASHrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je juče saglasnost predstavnika vlasti i opozicije o arbitražnom sporazumu sa Slovenijom.- Upravo je to ono zajedništvo koje promovišem i na koje pozivam od dana inauguracije - poručila je Grabar Kitarović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track