SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO INDONEZIJU: Nema opasnosti od cunamija
Foto: AP/Ilustracija

6,6 stepeni

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO INDONEZIJU: Nema opasnosti od cunamija

Planeta -
Snažan zemljotres pogodio je istočnu Indoneziju izazvavši prekid komunikacije sa ostrvima u blizini epicentra.

Upravo zbog toga za sada nema informacija o eventualnim povređenima i materijalnoj šteti. Sutopo Purvo Nugroho, portparol Agencije za ublažavanje katastrofa, rekao je da su spasilačke ekipe odmah poslate u prekomorske delove Indonezije pogođene zemljotresom.

Iz Agencije za meteorologiju i geofiziku Indonezije saopštili su da je zemljotres bio magnitude 6,6 stepeni i da nije imao potencijal da izazove cunami. Američki geološki centar je registrovao potres magnitude 6,5 stepeni i da mu je epicentar bio 96 kilometara zapadno od Vaingapua, grada na ostrvu Sumba, na dubini od 30 kilometara.

Ostrvo Sumba često pogađaju zemljotresi, koji ne prouzrokuju velike posledice, jer nema visokih građevina, a većina domova je napravljena od drveta.

Najveći svetski arhipelag Indonezija je sklon seizmičkim pomeranjima zbog svog položaja u takozvanom "Vatrenom prstenu“ Pacifika.

Razoran zemljotres magnitude 9,15 stepeni, koji se dogodio 2004. godine u Indijskom okeanu, izazvao je cunami koji je usmrtio preko 250.000 ljudi u više zemalja, među kojima je i Indonezija.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track