SNAŽNI ZEMLJOTRES ZBUNIO I NAUČNIKE: Ovo je pravi fenomen, nikad nismo videli tako nešto!
Foto: Facebook/Anna Redmond

Podiglo se i morsko dno

SNAŽNI ZEMLJOTRES ZBUNIO I NAUČNIKE: Ovo je pravi fenomen, nikad nismo videli tako nešto!

Planeta -

Zemljotres na Novom Zelandu bio je toliko snažan da se od njega morsko dno podiglo za čak dva metra i eksplodiralo kroz pesak.

Neverovatne fotografije snimljene iz vazduha prikazuju razmere razaranja na obali Kaikure. Naučnici kažu da nikad nisu videli tako nešto.

Na pojedinim fotografijama se vidi kako su morski organizmi nasukani, a mnogi od njih ne mogu da prežive van vode. Ana Redmond, sa Novog Zelanda, objavila je na svom Fejsbuku fotografije koje su obišle svet.

Iako ovaj zemljotres nije prvi koji je pogodio ostrvo, stručnjaci tvrde da je prvi tolike jačine da je uzrokovao podizanje morskog dna. Morski geolog Džošu Mauntdžoj rekao je da nikad nije video tako nešto.

Foto: AP
Foto: AP

"Reč je o vrlo kompleksnoj pukotini. Potrajaće neko vreme dok se sve opet vrati u normalu", dodao je.Podsetimo, zemljotres magnitude 7,8 pogodio je područje 91 kilometar udaljeno od Krajstčerča na Novom Zelandu, objavio je Američki geološki institut.

Foto: AP
Foto: AP

Stanovnici Novog Zelanda sklonili su se na viša područja u nedelju kasno uveče kad je prvi talas cunamija zapljusnuo istočnu obalu posle zemljotresa jačine 7,8.

Novozelandsko ministarstvo za civilnu odbranu i krizna stanja saopštilo je da je potres uzrokovao cunami i da je prvi talas zahvatio područje blizu Kaikure i Velingtona na severoistočnoj obale.

Seizmolozi i dalje prate popratna podrhtavanja tla, kojih je bilo oko 2.000. Vlada procenjuje da su šanse da još jedan zemljotres iste jačine pogodi to područje u sledećih 30 dana jedan prema tri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track