SOBOTKA: Ipak nećemo na sud, EU ne sme da se raspadne
Foto: Reuters

Protiv izbegličkih kvota

SOBOTKA: Ipak nećemo na sud, EU ne sme da se raspadne

Planeta -
Češki premijer je podsetio da se ni njemu ne sviđaju kvote, ali da Češka neće, kao što to planira Slovačka, tužiti Evropsku uniju zbog njihovih nametanja

PRAG - Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je danas da Češka neće, kao što to planira Slovačka, tužiti Evropsku uniju sudu u Luksemburgu zbog nametanja kvote za prihvatanje izbeglica, zato što Evropa ne sme da se raspadne zbog izbegličke krize.

"Ne želim da tužbama povećavam tenzije. Uže možete da rastežete do izvesne mere, a onda će pući. Čekaju nas dalje bitke za to da pristup izbegličkoj krizi bude realan i potrebno nam je da naši partneri u EU slušaju šta kažemo", poručio je danas Sobotka posle sednice vlade.

On je podsetio da se ni njemu ne sviđaju kvote i da je češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovance zajedno sa slovačkim, mađarskim i rumunskim kolegom glasao u utorak protiv tih mera.

I drugi češki zvaničnici izjasnili su se danas protiv toga da Češka tuži EU zbog kvota, koje zahvaljući kompromisnom predlogu Poljske nisu prinudne, niti su deo nekog trajnijeg mehanizma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja