ŠOJGU ODUVAO FELONA: Britanci na zastavi imaju lava, ali nisu sve mačke lavovi
Foto: Fonet Nenad Orevic

Prozivka

ŠOJGU ODUVAO FELONA: Britanci na zastavi imaju lava, ali nisu sve mačke lavovi

Planeta -

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je prokomentarisao saopštenje britanskog kolege Majkla Falona da Zapad ne želi da „medved gura svoje šape u Libiju“. Prema Šojguovim rečima, teško da je „u njihovom zoološkom vrtu rođena zver koja može da naređuje medvedu“.

„Ako nastavimo sa ’životinjskom temom‘, šta je njima na grbu, čini mi se lav? Postoji stara poslovica: svi lavovi su mačke, ali nisu sve mačke lavovi. Neka svako vodi svoju politiku. Mi ne mislimo da je u njihovom zoološkom vrtu porasla životinja koja može da naređuje medvedu“, rekao je Šojgu sa osmehom, odgovarajući na pitanje studenata sa ruskog Univerziteta za međunarodne odnose.

Ranije je ministar odbrane Velike Britanije Majkl Falon izjavio da se Zapadu ne sviđaju kontakti Rusije sa Libijom. Po mišljenju britanskog ministra, Moskva na taj način „testira snagu Zapada, testira Alijansu“.„Mi ne želimo da medved tamo gura svoje šape“, citirao je „Dejli mejl“ isečak iz Felonovog govora na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

Pokušaj Zapada, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, da uspori proces uspostavljanja novog svetskog poretka vodi ka porastu haosa, anarhije i stvara otpor od strane drugih država, a vojna sila postaje glavni instrument rešavanja problema, izjavio je Šojgu.

„Odnosi između država postaju sve napetiji. Zaoštrava se borba za resurse i kontrolu nad putevima njihovog transporta. Pokušaji zapada na čelu sa SAD da uspore proces uspostavljanja novog pravednijeg svetskog poretka vodi ka povećanju haosa, anarhije i otpora od strane mnogih država“, rekao ej Šojgu.

On je naveo da funkcionisanje međunarodnih organizacija treba da osigura globalnu bezbednost.„Vojna sila postaje glavni instrument rešavanja međunarodnih problema. Ozbiljan faktor je pretnja koju predstavlja međunarodni terorizam. Sve češće informacioni prostor koriste ekstremisti za širenje svojih ideja i vrbovanje novih članova terorističkih grupa“, naglasio je Šojgu.

„Velika je verovatnoća da će se geografija obojenih revolucija proširiti“, rekao je Šojgu.On je saopštio da uz pomoć obojenih revolucija mogu da se uništavaju regionalne sile i postižu politički ciljevi uz minimalne troškove, kao i ograničeno korišćenje sopstvenih oružanih snaga.„Sprečiti širenje tog zla moguće je samo pri tesnoj saradnji međunarodne zajednice“, naveo je Šojgu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 21.02.2017.

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track