ŠOJGU: Rusija hoće s NATO da priča za stolom, a ne preko nišana
Foto: Fonet/AP 16 Jul 2013

Stav

ŠOJGU: Rusija hoće s NATO da priča za stolom, a ne preko nišana

Planeta -

Rusija je protiv bilo kakve trke u naoružanju, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tokom pete Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti. On je naglasio da razgovori sa NATO i EU, nakon dve godine, ne izgledaju "optimistično".

"O pitanjima evropske bezbednosti biće reči sutra. Situacija u ovoj oblasti je tužna. Ruska vojna saradnja sa zemljama NATO i EU zamrznuta je bez naše krivice, a nakon sastanka 20. aprila ne izleda optimitično", rekao je Šojgu.

"Mi želimo da komuniciramo sa Alijansom za pregovaračkim stolom, a ne nišana na oružju", naglasio je ruski ministar odbrane.

"Mi nismo protiv obnavljanje odnosa sa NATO-om, ali to se može uraditi samo na osnovu reciprociteta, poštovanja nacionalnih interesa i jednake, nedeljive bezbednosti za sve", rekao je on.

"SAD i NATO istovremeno počeli su da izgrađuju vojnu infrastrukturu u blizini ruske granice, sprovode opasni antiraketni plan, i ubrzava vojne troškove. Takve akcije primoravaju nas na razumne i odgovarajuće vojno-tehničke mere. Ali voleo bih da naglasim da smo mi protiv bilo kakve trke u naoružanju", rekao je Šojgu.

Ovaj dvodnevni događaj u organizaciji ruskog Ministarstva odbrane okupio je preko 500 učesnika, uključujući i vojne zvaničnike i eksperte.

Gerasimov: Rusija u Siriji ne gađa civilne objekte

Ruske avionske snage se bore u Siriji protiv terorista i neće se mešati u unutrašnje poslove zemlje. Rusije trupe su u Siriji na osnovu zakona i na zahtev Damaska, rekao je šef Generalštaba Rusije Valerij Gerasimov."Mi govorimo o učešću naših snaga upravo u borbi protiv terorizma, a ne o nekakvom vojnom mešanju u unutrašnje stvari druge države ili o podršci jedne od verskih grupa", rekao je. Gerasimov na petoj Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti. Ruske avio snage ne napadaju napuštene škole, džamije i bolnice u Siriji, uprkos tome što se objekti terorista tamo nalaze. "Mi namerno ne napadamo napuštene škole, džamije i bolnice, iako znamo da su teroristi stvorili svoje objekte u nekima od njih", rekao je Gerasimov.

"Suptilna linija koju čini nekoliko država nameće svoju volju na međunarodnu zajednicu koristeći svoju vojnu prednost", rekao je Šojgu i dodao da podrška globalnih projekata PVO sistema podriva globalnu bezbednost.

"Očigledno je da se nivo primene sile smanjuje. Opasni projekti globalne antiraketne bezbednosti ... još uvek se sprovode ... To podriva krhku arhitekturu međunarodne i regionalne bezbednosti", rekao je Šojgu.

"Revidirana strategija bezbednosti Moskve odbacuje novu trku u naoružanju i posmatra upotrebu vojne sile kao poslednje sredstvo da se zaštiti zemlja", rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

(Sputniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track