ŠOK IZ ATINE: Nova vlada okreće Grčku prema Rusiji, vlasti u Kijevu nazivaju neonacistima!
Foto: AP

Prvi potezi Aleksisa Ciprasa

ŠOK IZ ATINE: Nova vlada okreće Grčku prema Rusiji, vlasti u Kijevu nazivaju neonacistima!

Planeta -
Ne smemo prihvatiti niti priznavati neonacističku vladu Ukrajine – izjavio je premijer Grčke, Aleksis Cipras

Grčka treba da napravi geopolitički zaokret prema Rusiji – izjavio je Gavril Avramidis, portparol desnocentrističke partije Nezavisni grci koja je ušla u koaliciju sa Sirizom, partijom pobednika na vanrednim parlamentarnim izborima Aleksisom Ciprasom. Po Avramidisovim rečima, lider Nezavisnih Grka – Panos Kamenos – pitanje geopolitičkih saveza smatra veoma važnim.

- Naša partija je uverena da je okretanje Rusiji krajnje važno. Nije slučajno što je Kameons 15. januara posetio Moskvu gde se sreo sa predstavnicima vladajuće partije i predsednikom spoljnopolitičkog odbora Državne Dume Aleksejom Puškovom – izjavio je Avramidis.

- Iz Moksve je već stigao signal ministra poljoprivrede, Nikolaja Fjodorova, da će Moskva - bude li se Grčka našla pod pritiskom – ukinuti kontrasankcije našoj zemlji i početi da uvozi našu agrarnu produkciju. Pri tom je pomenuo perspektivu od 30 godina – objasnio je lilder Nezavisnih Grka.Naravno, Avramidis je u ime svoje partije izrazio zadovoljstvo što će ruski gas krenuti preko Turske i Grčke prema južnoj i centralnoj Evropi.Lider partije Siriza, Aleksis Cipras, oštro je odudio vladu u Ukrajini.– Ne smemo prihvatiti niti priznavati neonacističku vladu Ukrajine – izjavio je premijer Grčke, Aleksis Cipras.Sergej Markov je podržao to što Cipras vladu u Kijevu naziva neonacističkom. On smatra da na taj način Aleksis jeste pobornik demokratije i slobode, nasuprot onih koji ne priznaju činjenice vezane za nedela u Kijevu.

- Može se dugo diskutovati, ali su ovo banalne činjenice. Ako ih neki političar ne priznaje već sada, direktno ili posredno (Lavrov ih je, na primer, priznao posredno) – on se do budućeg svrgavanja Porošenka sa vlasti ne može smatrati ozbiljnim – izjavio je Sergej Markov.

- U svakom slučaju, ne može se smatrati pobornikom demokratije i slobode. Jer, prvo moraš osuditi glavno kršenje demokratije u savremenoj Evropi, a to su – zločini Kijeva, pa tek potom možeš dobiti pravo da raspredaš o demokratiji – naveo je u svom izlaganju Markov.

Čak i ako Cipras bude prinuđen da koriguje ovu poziciju – njena suština se neće izmeniti. A na ovaj način se u Evropskoj uniji pojavila prva vlada koja kijevsku vlast direktno naziva – neonacistima.

(Intermagazin.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track