ŠOK U NEMAČKOJ: Ankete pokazale da bi Angela Merkel izgubila izbore od Šulca
Foto: Fonet/AP

Kampanja još nije počela

ŠOK U NEMAČKOJ: Ankete pokazale da bi Angela Merkel izgubila izbore od Šulca

Planeta -

Nemačka Socijaldemokratska partija (SPD) potukla bi konzervativce nemačke kancelarke Angele Merkel kada bi izbori bili održani danas, pokazuju rezultati najnovije ankete, što pokazuje da stranka levog centra i dalje dobija zamajac nakon što je za lidera izabrala Martina Šulca.

SPD, mlađi partner u vladajućoj koaliciji Angele Merkel, godinama je zaostajao za konzervativcima u anketama, a poslednji put je na izborima pobedio pod Gerhardom Šrederom 2002, navodi agencija Rojters.

Populistička Alternativa za Nemačku (AfD) bi, prema danas objavljenim rezultatima istraživanja, došla na treće mesto sa 12 odsto glasova, dok bi četvrto plasirana bila partija Levica, sa 10 odsto glasova.

Juče su objavljeni rezultati drugog istraživanja u Nemačkoj, prema kojima je vođstvo u podršci glasača konzervativnoj alijansi nemačke kancelarke nad SPD-om levog centra opalo za četiri odsto, što je najveći pad u proteklih nekoliko godina.

S druge strane, SPD, koji je pre nedelju dana imenovao Martina Šulca za predsednika, ima među glasačima podršku veću za šest odsto, što je najveći skok naklonjenosti toj stranci u poslednje četiri godine.

Ovo istraživanje je pokazalo da partija Merkelove CDU i njena bavarska sestrinska partija CSU sada uživaju podršku 33 odsto glasača, dok 29 odsto ispitanika podržava SPD. To znači da je razlika u podršci koju imaju ova dva bloka sada najmanja od septembra 2013, zaključila je britanska agencija.

BONUS VIDEO:

Kurir TV: U ovim "čudovištima" se voze predsednici najvećih sila!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track