ŠOKANTNA KRAĐA: Bogataši pokrali od najsiromašnijih čak 12.000 milijardi dolara
Foto: Thinkstock

Alarmantni podaci

ŠOKANTNA KRAĐA: Bogataši pokrali od najsiromašnijih čak 12.000 milijardi dolara

Planeta -

Godinama se brojke nisu poklapale u UN, MMF, Svetskoj banci, CIA i godinama, uprkos hiljadama briljantnih ekonomista, nikome nije palo na pamet da to reši jednom zauvek. Sve dok jednom čoveku nije palo na pamet da "sažvaće" 45 godina statistika i izračuna koliko su bogatstvo iz najsiromašnijih zemalja sveta pokrali diktatori, narkodileri, utajivači poreza i slični gadovi.

Džim Henri, istraživački novinar i ekonomista koji je svojevremeno radio direktno pod jednim od najozloglašenijih menadžera na svetu svih vremena Džejkom Veltčom, izračunao je da su od 1970. takvi tipovi izvukli čak 12 biliona dolara, odnosno 12.000 milijardi dolara iz najsiromašnijih država Azije, Afrike i latinske Amerike. Zemlje Evrope, Severne Amerike, Australije, i Japan Henri nije uzimao u obzir. To je ipak bilo previše posla za samo jednog čoveka.

Zato je izračunao da u današnjem svetu, koji sveukupno vredi oko 240 biliona dolara, gospodari tog sveta u poreskim rajevima skrivaju nekih 36 biliona dolara. To znači da 15 posto ukupne stvorene vrednosti sveta ne samo što nije podložno oporezivanju, odnosno vraćanju duga svetu iz kojeg je bogatstvo izvučeno kako bi čovečanstvo nastavilo funkcionisati, nego je reč o tome da je 15 odsto sve svetske vrijednosti izvan ekonomskih tokova i ne utiče na ekonomski rast.

Do kakvih suludih situacija u pojedinim zemljama može dovesti kleptokratija pokazuje primer Nigerije, u kojoj milioni stradaju od zagađenja zbog crpljenja nafte prakatično u njihovom dvorištu, a nemaju čak ni pristup električnoj energiji. Ili Ekvatorijalna Gvineja, koja prema PPP po stanovniku ima BDP 60 odsto SAD-a, a istovremeno u toj zemlji se živi, češće i umire u jezivoj bedi.

Henri je godinama radio u jednoj od vodećih konsultantskih svetskih firmi McKinsey & Co. To što je uopšte godinama preživeo kod Džeka Veltčha, neslavnim i pod nadimkom "neutronski Džek", govori već samo za sebe. Bio je svetska korporativna zvezda u usponu... sve dok mu nije pukao film. Onaj isti svet koji je gradio, sada napada.

Bio je jedan od glavnih savetnika u istražvačkom novinarskom projektu Panama Papers i danas voli da se zove "istraživačkim ekonomistom", što je najbolji način da objedinite dva područja u kojima danas briljira istraživačko novinarstvo. Svoj pristup istraživanjima kad pred sobom ima službene rezultate koji se ne podudaraju, opisuje vrlo jednostavno: "Samo pogledajte jeb... brojeve i složite pazle!"

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja