ŠOKANTNA ODLUKA SUDA U SAD: Oralni seks nije silovanje ako je osoba u nesvesti od alkohola

Javnost se pobunila

ŠOKANTNA ODLUKA SUDA U SAD: Oralni seks nije silovanje ako je osoba u nesvesti od alkohola

Planeta -

Sud u američkoj saveznoj državi Oklahoma iznenadio je lokalne tužitelje posle odluke da postojeći zakon ne kriminalizuje oralni seks sa osobom koja je izgubila svest.

Jednoglasna odluka apelacionog suda pokrenula je lavinu besa čitave javnosti koja smatra da je sud svojom odlukom krivicu silovanja prebacio na žrtvu. S druge strane, pravni eksperti i žrtvini advokati smatraju da je problem znatno veći, dokazano je da se zakonodavstvo i trenutna shvatanja pojma silovanja u mnogo čemu mimoilaze.

Slučaj se odnosi na 17-godišnjaka koji je bio optužen za silovanje 16-godišnjakinje. Optuženi je zajedno sa devojčicom i nekoliko drugih osoba konzumirao alkohol u parku, a kada je grupa shvatila da se 16-godišnjakinja napila i da gubi svest, odlučili su da je optuženi mladić i još jedna osoba odvezu do bakine kuće. Kako devojka ni dalje nije pokazivala znakove oporavka, odlučeno je da je odvezu u bolnicu.

Tamo je devojci u krvi otkriveno iznad 0,34 promila alkohola, a izvršen je i test kako bi se potvrdio eventualni seksualni kontakt koji je i potvrđen pronalaskom DNK optuženog oko usta i na nozi.

On je tada rekao policiji kako je devojčica pristala na oralni seks, ali ona je dala izjavu u kojoj tvrdi kako se ne seća ničega posle boravka u parku.

Protiv 17-godišnjaka je podignuta optužnica za silovanje. Ipak, sudija je odbacio slučaj, posle čega je sve prosleđeno apelacionom sudu koji je opet krajem marta odlučio da se zakon ne odnosi na žrtve intoksikovane alkoholom.

Tužilac Bendžamin Fu nema reči kada je u pitanju nesvakidašnja odluka apelacionog suda.

"Značenje pojma nasilna oralna sodomija uključuje iskorišćavanje osobe koja nije u stanju da da pristanak. Ne verujem da je iko, do današnjeg dana, verovao kako je ovaj čin dvosmislen ili čak legalan. Nisam mislio da ovaj zakon ima logičku rupu, a sud je sada odlučio da je ima", rekao je Fu dodavši da je fokus na razlog intoksikacije žrtve uzrokovao da se krivica prebaci na nju.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track