ŠOKANTNO! PROCURELI TAJNI DOKUMENTI: Švedska se sprema za rat!
Foto: Profimedia

Na ivici

ŠOKANTNO! PROCURELI TAJNI DOKUMENTI: Švedska se sprema za rat!

Planeta -
Posle više od dva veka mira u Švedskoj se sve glasnije čuje mišljenje da ova skandinavska zemlja treba da se pripremi za rat sa potencijalnim ozbiljnim protivnikom, pišu britanski mediji.

Glavnokomandujući švedske vojske Anders Branstrom rekao je da bi rat mogao da zadesi Švedsku za nekoliko godina, navodi se u dokumentima koji su procureli u javnosti, a prenosi britanski list Ekspres.

"Bezbednosna situacija koju trenutno imamo navodi me na zaključak da u narednih nekoliko godina možemo da budemo u ratu", rekao je on. Vojska, kako se navodi, sada pravi dugoročne planove za sukob koji bi bio moguć u periodu između 2016. i 2020. godine i mora da bude spremna i za najvećeg neprijatelja.

On je rekao da "svi u vojsci i svi oni koji nas podržavaju" treba da se ujedine u suočavanju sa potencijalnim protivnikom. Ovo je prvi put u novijoj istoriji da neki visoki vojni zvaničnik kaže da je Švedska na ivici rata, navodi britanski list.

Predsedavajući komiteta za odbranu Alan Vidman rekao je da Švedska doživljava "veću agresiju Rusije" budući da nije članica NATO.

Takođe je istakao da bi konflikt sa Rusijom mogao da se razvije i zbog ekonomije. "Moja je procena da je situacija toliko ozbiljna da čak i Švedska koja ima više od 200 godina mira iza sebe, mora mentalno da se pripremi za mogućnost oružanog konflikta, konflikta uz naše učešće", rekao je on.

Britanski list podseća da je Rusija nekoliko puta testirala odbrane skandinavskih zemalja šaljući borbene avione nadomak njihovih granica. Međutim, švedski ministar odbrane Mikael Bajden ističe da trenutno ne postoje vojne pretnje prema Švedskoj i da zemlja ima dobro obučenu vojsku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track