KAKAV PREOKRET: Putin NIJE HAKOVAO izbore u SAD, oni koji su to tvrdili sada MENJAJU PLOČU
Foto: Thinkstock

Druga pesma

KAKAV PREOKRET: Putin NIJE HAKOVAO izbore u SAD, oni koji su to tvrdili sada MENJAJU PLOČU

Planeta -

To je bila najšokantnija tvrdnja oko predseničkih izbora u SAD - da su Rusi hakovali mejlove Demokrata i otkrili njihove tajne.

Čak 15 obaveštajnih agencija SAD uključujući CIA i FBI izdali su zajedničko saoptenje da je Vladimir Putin naredio hakovanje kako bi naškodi Hilari Klinton.

Kompanija koja je prva povezala Kremlj i hakovanje mejlova Demokrata sada ima problema sa kredibilitetom.

Kraudstrajk sada povlači neke tvrdnje na kojima su bazirani obaveštajni izveštaji. Štaviše, predstavnici kompanije ne žele da se pojave ped Kongresom kako bi izneli svoja saznanja.

Demokratki nacionalni komitet je angažovao Kraudstrajk da istraži neobičnu internet aktivnost u maju 2016. a već u junu predstavnici firme su izneli podatak da iza svega stoje Rusi. Oni su identifikovali dve grupe ruskih hakera Fensi Ber i Kozi Ber, poznatijh i ranije po napadima na neprijatelje Kremlja.

U mejlovima je između ostalog otkriveno kako si službenici Demokrata savetovali da se protivkandidat Klintonove - Berni Sanders napada zbog svog jevrejskog porekla.

Servere Demokrata čak ni FBI nije pregledao, pa se kompletno oslanjao na nalaze Kraudstrajk-a.

Dejli mejl tvrdi da je komapnija u martu povukla delove izveštaja iz decembra koji dodatno potvrđuje rusko hakovanje izbora. Kompanija kaže da se oslanjala na tvrdnje jednog pro-putinovog hakera, a te navode su osporili i Ukrajinci i Britanci.

Kraudstrajk je tvrdi da ovaj haker Fensi Ber radi ta rusku službu GRU. Originalni izveštaj tvrdi da su ruski hakeri onesposobili velki deo ukrajinske artiljerije, čak 80 odsto. Tačan podatak je po podacima Međunarodnog instituta za strateške studije oko 20 odsto.

Upravo ta greška dovodi u pitanje kredibilitet kompanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track