(VIDEO) ŠOKANTNO: Američke vlasti već 12 godina znaju da brana puca i prećutkuju katastrofu!
Foto: Printscreen Youtube

upozorenja završila u fioci

(VIDEO) ŠOKANTNO: Američke vlasti već 12 godina znaju da brana puca i prećutkuju katastrofu!

Planeta -

Više od deset godina američki zvaničnici su upozoravani na moguću katastrofu i oštećenje glavnog prelivnika kalifornijske brane "Orovil", ali su o tome ćutali

Zbog ogromne pukotine na prelivniku brane nedaleko od grada Orovila u Severnoj Kaliforniji hitno je evakuisano skoro 200.000 ljudi, jer bi brana mogla da popusti od silnog pritiska vode koja se nakupila posle obilnih padavina.

Ono što će evakuisano stanovništvo sigurno razbesneti jeste činjenica da su vlasti godinama bile upozoravane na ovakav scenario u slučaju velikih voda i oštećenja na glavnom prelivu, ali da se o tome ćutalo dok "voda nije došla do grla". Čak i kad se pojavio krater na brani stanovništvo je uveravano da nema razloga za strah.

Brana kod Orovila u SAD

"Orovil merkjuri herald" piše da su još pre 12 godina federalne i državne vlasti i neke od najvećih agencija zadužene za vode odbacile podnesak tri organizacije za zaštitu okoline.

U njima vlasti su upozorene da bi pomoćni preliv već dotrajale brane trebalo ojačati betonom, a ne da se voda i dalje naprosto ispušta niz donekle regulisan teren brda na istočnoj strani brane.

Grupe su upozorile da brana, čiji je vlasnik država Kalifornija, ne zadovoljava bezbednosne standarde, i da će u slučaju ekstremnih kiša i poplava ogromna količina vode iz jezera naprosto preplaviti i oštetiti glavni prelivnik, nakon čega će se ispuštati niz pomoćni prelivnik. To bi pak moglo da izazove veliku eroziju tla i poplave u gradovima i mestima niz reku u koju ističe voda iz jezera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track