SOROŠ: Evropska unija mora da se rekonstruiše
Foto: AP 23 Jan 2013

Posledice Bregzita

SOROŠ: Evropska unija mora da se rekonstruiše

Planeta -

Preduszetnik, investitor i milijarder Džordž Soroš, upozorio je da je britanski izlazak iz Evropske unije put prema dezintegraciji i da je Evropska unija praktički nepovratno destabilizovana.

Soroš je kao bitan finansijski i izvanpolitički faktor u nameri da, kako on kaže, pomogne u novonastaloj situaciji predložio čelnicima evropskih zemalja da se Evropska unija rekonstruše i "obnovi" na novim temeljima.

Soroš je čak i pre referenduma o napuštanju Evropske unije tvrdio da će izlazak Velike Britanije iz zajednice imati posledicu finansijskog kraha u toj državi.Tvrdi da će rezultati i okolnosti u kojima se održao referendum imati potpuno razarajući efekt za Veliku Britaniju.

"Velika Britanija može i ne mora da ima relativno bolji uspeh izvan Evropske unije, ali njena ekonomija i ljudi će značajno patiti u kratkoročnom ili srednjoročnom periodu", napisao na internet stranici Prodžekt Sindikejt.

Pre održavanja referenduma on je predvideo da će Bregzit sniziti britansku funtu za 15-20% i domaću ekonomiju vratiti u stanje za vreme krize iz 2008.

"Posle Bregzita, svi mi koji verujemo u vrednost i načela za koja se Evropska unija zalaže i na kojima počiva, moramo se držati zajedno kako bi uspeli da rekonstruišemo celu Uniju. Uveren sam da će se posledice Bregzita osećati još nedeljama i mesecima, u tom smislu će nam se u ideji rekonstrukcije Evropske unije pridružiti veliki broj ljudi", napisao je između ostalog Soroš.

(Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja