ŠPIJUNI PREPLAVILI ISLAMSKU DRŽAVU: Džihadisti više ne znaju ko je izdajnik a ko im je lojalan
Foto: Shutterstock

Zavladao haos u organizaciji

ŠPIJUNI PREPLAVILI ISLAMSKU DRŽAVU: Džihadisti više ne znaju ko je izdajnik a ko im je lojalan

Planeta -

Dok su borci samoproglašene Islamske države usmereni na žestoke napade koji su u toku u iračkom gradu Mosulu, njihovom posljednjem uporištu i Iraku, prema nekim informacijama džihadistička grupa se suočava sa podelama, dezerterstvom i strahom od moguće infiltracje obaveštajnih službi Zapada među njihove redove.

"Boje se mnogih stvari. Boje se bombardovanja, boje se napada koji tek dolaze, a najviše od svega strahuju od špijuna koji su među njima", rekao je Rašid, jedan od hiljade stranih boraca koji su se pridružili ID u borbi za džihad, opisujući situaciju koja vlada među borcima samoproglašene Islamske države, prenosi "Indipendent".

Rašid je služio Islamskoj državi gotovo dve godine, a odlučio je da napusti organizaciju jer je, kako kaže, razočaran islamistima i njihovom ideologijom. Odlučio je da pobegne preko granice u Tursku.Bio je jedan od desetak muškaraca koji su pre početka napada na Mosul odlučili da napuste Irak, a kako kaže sve više boraca napušta džihadističku organizaciju zbog straha i paranoje da će, ukoliko javno izraze nezadovoljstvo smerom kojim se ID razvija, biti ubijeni.

Obrijao je bradu i spalio svu svoju odeću kao i dokumente koje je imao u Siriji, a kako kaže, Turska je postala utočište za islamističke ekstremiste uključujući i borce ID.Kaže da je nekadašnju sliku Islamske države među njenim borcima, kao snažne i opasne organizacije, nakon snažnih napada u Siriji i Iraku, zamenila slika prepuna straha, podele i slutnje da ih sve više dezertira. Paranoja među onima koji su ostali sve je veća jer niko više ne zna ko je veran organizaciji, a ko je izdajnik.

Kako i sam Rašid kaže, među borce se uvukao veliki strah od špijuna, ali za sada ne postoje dokazi kako se među njihovim redovima nalaze članovi obaveštajnih agencija, iako ta mogućnost nije isključena.

Islamska država već neko vreme sprovodi unutrašnje istrage u potrazi za špijunima, a usmrtila je veliki broj boraca iz svojih redova zbog optužbi da su špijuni stranih agencija. Među njima bio je i Abu Ubaida Almagribi, vođa ID na području Alepa. Almagribi koji je poreklom iz Holandije ubijen je uz nekoliko drugih boraca nakon što su bili optuženi da su agenti britanske tajne službe MI6.Strani borci ID uvereni su, kazao je Rašid, da ih zapadne sigurnosne službe prate, a da Velika Britanija u tome vodi glavnu reč."ID nije tražio samo borce već i učitelje, lekare i sve ostale koji žele pomoći, pretpostavlja se da je to bila prilika da se u redove ID inflirtira veliki broj stranih špijuna", rekao je Rašid.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja