SPORNI UPITNIK: Muslimanske đake u Oklahomi uvredilo pitanje DA LI BIJETE ŽENU
Foto: Printscreen CNN

Dvolično

SPORNI UPITNIK: Muslimanske đake u Oklahomi uvredilo pitanje DA LI BIJETE ŽENU

Planeta -

VAŠINGTON - Dvojica muslimanskih srednjoškolaca i jedan student prava iz Oklahome koji su tražili razgovor sa zvaničnikom pitanja islama Donom Benetom dobili su prvo da popune upitnik u kom je bilo i pitanje "da li bijete ženu", izjavio je šef Saveta za američko-islamske odnose Adam Soltani.

Drugo pd 17 pitanja glasilo je "Da li se odričete terorističke organizacije Hamas?", a đaci su otišli bez sastanka, ispričao je Soltani svoju verziju priče, koju je preneo CNN.

"Niko ne bi trebalo da se suočava sa glupim, islamofobičnim i pitanjima punim mržnje pre nego što se sretne sa svojim predstavnikom u vlasti, smatrajmo ga odgovornim", objavio je u videu na svom profilu na Fejsbuku Adam Soltani. On je dodao da su učenici znali za Benetove pređašnje negativne komentare o islamu, ali da su želeli da mu pokažu kakvi su muslimani zapravo.

"Smatram da bi veliki broj muslimana u našoj državi voleo da razgovara sa njim i predstavi mu svoju stranu priče. On možda nikada neće promeniti svoj stav o tome, ali oni samo žele da razgovaraju sa njim", rekao je Soltani.

Benetova priča je drugačija. Kazao je da je već napuštao kancelariju kada su mladići došli u posetu, pa je asistentu dao da ispune upitnik, zakažu sastanak i donesu svoje verske tekstove na diskusiju. Upitnik nije bio "islamofobičan" i "pun mržnje", nego sastavljan na osnovu verskih knjiga i pisanja islamskih učenika. Na primer, puno pitanje o nasilju nad ženama glasi: "Kuran i šerijatski zakon svih učenja nalaže da muž može da tuče ženu. Da li vi tučete vašu ženu?" Prvi deo pitanja Soltani je prosto prećutao.

(VIDEO) PSIHOLOG IZ PAKLA: Muslimanski terapeut objasnio kad i kako treba tući žene

"Prema Kuranu i šerijatskom zakonu, ženi se zaista može fizički naškoditi ukoliko okolnosti to opravdavaju, kao na primer u slučaju neposlušnosti. To svakako ne znači da svi muslimani tuku svoje žene, samo im religija dozvoljava da to rade", objasnio je Benet i dodao da je bilo i pitanja poput: "Muhamed je bio ubica pagana, hrišćana i jevreja koji nisu bili saglasni sa njim. Da li ste vi saglasni sa ovim primerom?"

"Ako nisu bili svesni onoga za šta se islam zalaže, trebalo je da znaju i istraže, a onda, kada su bolje informisani, da donesu odluku o tome šta žele da podrže, a šta ne. Ukoliko su oni svesni za šta se islam, šerijat, džihadisti, CAIR zalažu, i dalje to podržavaju, onda su i oni deo problema", naveo je Benet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track