SPREMAJU SE ZA RAT U SVEMIRU: Pentagon u strahu od Rusa i Kineza jača vojno prisustvo i van Zemlje
Foto: Profimedia

Vojna strategija

SPREMAJU SE ZA RAT U SVEMIRU: Pentagon u strahu od Rusa i Kineza jača vojno prisustvo i van Zemlje

Planeta -

Strateška komanda oružanih snaga SAD smatra da američka vojska mora biti spremna za borbu u svemiru, navodi portal „Spejs“.

Zamenik komandanta Strateške komande viceadmiral Čarls Ričard SAD smatra da treba otvoreno da pokažu da mogu da vode borbe i u svemiru. Po njegovom mišljenju, takva strategija trebalo bi da spreči širenje sukoba oko Zemlje.

„Smatram da je najbolji način da se spreči rat pripremiti se za njega i moramo svima da damo do znanja da smo spremni da ratujemo do pobede svuda, uključujući i svemir“, navodi list reči admirala.Ričard smatra da se superiornost SAD u vojno-svemirskoj industriji danas nalazi pod pretnjom Rusije i Kine, koje uspešno razvijaju protivsatelitsko oružje. „Iako nismo u ratu u svemiru, ne može se reći da se naš svemir može nazvati mirnim“, naglasio je on.

Ričard je dodao da je sukob svetskih sila još jednom na dnevnom redu i najizraženiji je u poslednjih 15-20 godina, što utiče na kosmičku oblast. Prema njegovim rečima, SAD moraju da spreče „loše ponašanje“ u svemiru, kao što je, na primer, kinesko testiranje protivsatelitskog oružja 2007. godine, zbog kojeg se u orbiti pojavilo više od 3.400 objekata kosmičkog otpada.

SAD su više puta izjavile da bi ruski i kineski svemirski program mogli da predstavljaju opasnost za satelitsku grupaciju zemlje. Američke svemirske letilice koriste se za izviđanje, komunikaciju u nedostupnim područjima, navigaciju brodova, bespilotne letelice, kao i kontrolu leta raketa i bombi. Ruska strana davala je inicijativu za demilitarizaciju svemira, međutim, odgovarajući nacrt rezolucije podnet na razmatranje Generalne skupštine UN blokirale su Sjedinjene Američke Države.

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track