SRAMNA ODLUKA KATOLIČKE CRKVE HIV pozitivan sveštenik koji je silovao 30 devojčica oslobođen krivice
Foto: Profimedia

Roditelji očajni

SRAMNA ODLUKA KATOLIČKE CRKVE HIV pozitivan sveštenik koji je silovao 30 devojčica oslobođen krivice

Planeta -

Katolička crkva oslobodila je krivice sveštenika, zaraženog virusom HIV, koji je priznao da je silovao 30 devojčica starosti između pet i deset godina.

Hose Garsija Ataulfo priznao je seksualne napade na devojčice iz domorodačkih zajednica u saveznoj državi Oksaka, na jugu Meksika, ali to nije bilo dovoljno da ga Meksička nadbiskupija kazni ili prizna njegovu krivicu za te zločine.

Kako navodi portal "Urgente 24", Ataulfo još nije optužen ni pred svetovnim vlastima, a porodice silovanih devojčica smatraju da se radi o velikom uticaju Katoličke crkve u Meksiku, koji je posebno izražen u krajevima sa znatnom domorodačkom populacijom.

Portal "Anonimus Meksiko" navodi da su samo dve žrtve javno istupile nakon što je Ataulfo oslobođen. Navodi se da je majka jedne od silovanih devojčica zatražila susret sa papom Franjom, ali da je to odbijeno pismom u kojem Vatikan tvrdi da - "stvar smatra rešenom".

Iz Meksičke nadbiskupije kažu da sveštenika zlostavljača "uopšte nema u njihovoj evidenciji".

"Taj navodni sveštenik ne pripada Meksičkoj nadbiskupiji, a još je manje tačno da je oslobođen krivice", tvrdi portparol Meksičke nadbiskupije Valdemar Romero.

Papa Franja je najavio da će Crkva iz svojih redova izbaciti svakog sveštenika upletenog u seksualne zločine i da će isto proći i biskupi koji pokušaju da zataškaju njihova nedela.

Poslednji takav slučaj u Meksiku je zabeležen 2006. godine, kada je Marsial Masiel, jedan od najmoćnijih pripadnika meksičke crkve, izbačen iz aktivne službe.

Masiel je optužen za zlostavljanje više dečaka i mladića, a navodno je imao i bar šestoro dece sa dve različite žene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track