Srbi plivali za Časni krst i na Novom Zelandu: Da nam deca ne zaborave ko su im preci (FOTO)
Foto: Facebook

Tradicija

Srbi plivali za Časni krst i na Novom Zelandu: Da nam deca ne zaborave ko su im preci (FOTO)

Planeta -
Dvadesetak plivača iz Srbije, Makedonije, Rusije ovekovečila je tradiciju plivanja za simbol vere. Za razliku od plivanja u ledenoj vodi, u Oklandu se plivalo na letnjim temperaturama

Kad kažemo da Srba ima u celom svetu - nismo daleko od istine. Tako se takmičenje u plivanju za Časni krst na Bogojavljenje održalo i na dalekim plažama Novog Zelanda, javlja Newsweek.rs.Na plaži Point ševalije u Oklandu, za Časni krst plivalo je dvadesetak pravoslavaca, među kojima je pored Srba bilo i Rusa i Makedonaca.

Bogojavljensko osvećenje vode i plivanje za simbol vere organizovala je crkvena opština SPC Sveti kralj Milutin Srpski za Okland i Hamilton na plaži koja je u blizini crkve.

Za razliku od naših predela, na Novom Zelandu je plivanje za Časni krst organizovano u letnjem periodu, pa su plivači zapravo uživali sa porodicama u pravom celodnevnom izletu, koji se završio zalaskom sunca na okeanu.

"Na Novom Zelandu imamo sreće pa je plivanje za Časni krst u letnjem periodu dok naša braća iz Srbije plivaju po mnogo nezahvalnijim uslovima - temperaturama ispod nule", rekao je za Newsweek.rs Nedeljko Zvijer, pobednik ovogodišnjeg plivanja na Bogojavljenje i dodao:"Jesmo hiljadama kilometara daleko od "kuće", ali sa Srbijom u srcu, ne dozvoljavamo da se zaboravi naša tradicija. Ovo je prilika da i našu decu, koja su ovde rođena, naučimo tome i da ne zaborave ko su, odakle su i ko su im preci", rekao je Nedeljko - piše Newsweek.rs.(Newsweek.rs)PROČITAJTE JOŠ: Sama usred Sibira, već 30 godina: Ova žena već decenijama ljude sreće samo u molitvi (FOTO, VIDEO)Srpska crkva, hotel i čitav grad ispod crvene australijske zemlje: Život u rupi od opala (FOTO)Rus će izabrati „ševrolet“ pre nego srpski "punto": Putinov čovek otkrio tajne srpsko-ruskih odnosaEvo kako da prepoznate lažne novčanice Za njihova imena niste čuli, ali njihove izume koristimo svakodnevno: 6 zaboravljenih pronalazača (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track