ŠTA JE H-BOMBA KOJOM PRETI SEVERNA KOREJA: 1.000 puta jača od atomske koja je bačena na Hirošimu
Foto: Youtube/Printscreen

Opasnost od terorizma

ŠTA JE H-BOMBA KOJOM PRETI SEVERNA KOREJA: 1.000 puta jača od atomske koja je bačena na Hirošimu

Planeta -
Termonuklearna ili hidrogenska bomba, kakvu je Severna Koreja navodno danas testirala, razvijena je posle upotrebe nuklearne bombe u Japanu u Drugom svetskom ratu i mnogo je razornija.

Prva hidrogenska bomba, koji su Amerikanci testirali 1952, proizvela je energiju koja je odgovarala onoj od 10 megatona TNT-a, otprilike 1.000 puta više od atomske bobme bačene na Hirošimu.U toj novoj vrsti bombe, dva izotopa vodonika, deuterij i tricij, fuzijom su pretočena u helijum čime se oslobađala tolika energija.

Jedna od najvećih razlika jeste ta što atomska bomba koristi nuklearni fisiju, koja veći atom deli na dva manja kako bi stvorila energiju. Hidrogenska bomba, s druge strane, koristi fuziju, odnosno dva ili više manjih atoma spaja u jedan veliki.

Godinu dana posle Amerikanaca i Sovjeti su isprobali svoju hidrigensku bombu, čime je otpočela trka u naoružanju "superbombama".

Najsnažnija H-bomba ikad detonirana bila je sovjetska tzv. carska bomba koja je 1961, oslobodila energiju u vrednosti 50 megatona TNT.

Vest o uspešnom testiranju hidrogenske bombe severnokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektovale potres magnitude 5,1 u blizini severnokorejskog kompleksa za ispitivanje nuklearnog oružja. Severna Koreja će nastaviti da osnažuje svoj nuklearni program kako bi se zaštitila od neprijateljskih politika Sjedinjenih Država, rečeno je u izjavi. Severna Koreja je takođe poručila da je odgovorna nuklearna država i obećala da svoja nuklearna oružja neće da koristi ako se narušava njen suverenitet.

Opasne igre Kim Džong-una, Foto: Reuters
Opasne igre Kim Džong-una, Foto: Reuters

Mnoge svetske sile osudile su testiranje hidrogenske bombe ocenivši da taj potez ugrožava sigurnost regiona i predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN-a.SAD su obećale da će odgovoriti na sve "provokacije" S. Koreje iako nisu u stanju da potvrde je li ta zemlja zaista izvela testiranje hidrogenske bombe kao što tvrdi.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track