ŠTA POSLE GREFERENDUMA: Evo šta Grčku čeka od sutra
Foto: Profimedia

Reč ekonomista

ŠTA POSLE GREFERENDUMA: Evo šta Grčku čeka od sutra

Planeta -
Vodeći evromski stručnjak bankarske grupacije "Goldman Saks" kaže da su pred Grčkom tri mogućnosti

NJUJORK - Postoje tri ishoda referenduma o merama međunarodnih kreditora koji se održava danas u Grčkoj, kaže Hju Pil, glavni ekonomski stručnjak za pitanja Evrope čuvene globalne bankarske grupacije "Goldman Saks".

"Ako se mora unapred zaključivati u ovako nestabilnim okolnostima, smatramo da je ishod 'da' verovatniji. Zatvaranje banaka i ukupna likvidnosti, koji su pritisli grčki privatni sektor, poslužili su da se misli glasača usmere na težinu situacije i na šire pitanje - mesto Grčke u Evropi, a to je konačno favorizovalo stav 'da'", smatra on.

1. Pobeda "da" tabora praćena ostavkom premijera Aleksisa Ciprasa i ministra finansija Janisa Varufakisa. "Ova varijanta verovatno je najbolja s gledišta tržišta", kaže Pil. Varufakis je već najavio ostavku u slučaju da mere koje kreditori traže od Grčke dobiju podršku Grka. Nova vlada bi trebalo da deluje pametno i posveti se spasavanju Grčke i potrebnim političkim promenama.

2. Pobeda "da" tabora ali u uslovima da Ciprasova vlada ne podnese ostavku. To bi produžilo atmosferu čiji smo svedoci poslednjih nedelja - Grčka bi ostala bez pristupa fondovima finansiranja i banke bi ostale zatvorene. "Konačno bi političke kontradikcije i ekonomska ranjivost doveli do stvaranja kritične mase za političke promene u Grčkoj", kaže Pil.

Hju Pil: Aleksis Cipras i Janis Varufakis teško da će ostati na vlasti po bilo kom scenariju (Foto: Reuters)
Hju Pil: Aleksis Cipras i Janis Varufakis teško da će ostati na vlasti po bilo kom scenariju (Foto: Reuters)

3. Pobeda "ne" tabora dala bi sadašnjoj vladi podršku i još veći politički uticaj. "To bi se najverovatnoje smatralo negativnim sa stanovišta tržišta", mada ne mora da znači i izlazak Grčke iz evrozone, smatra Pil. Pre će se desiti da pogoršanje ekonomske situacije motiviše Grke da traže izbor nove vlade.

"Ukratko, analizirajući goreopisane mogućnosti, naš osnovni zaključaj je da će: a) na kraju doći do političkih promena u Grčkoj, i b) te političke promene automatski će usmeriti Grčku da u novom pravcu potraži rešenje sa kreditorima, kako bi sačuvala članstvo u evrozoni", zaključuje Pil.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track