ŠTAJNMAJER: Evropa da razmisli o ukidanju sankcija protiv Rusije
Foto: AP

Predlog

ŠTAJNMAJER: Evropa da razmisli o ukidanju sankcija protiv Rusije

Planeta -

Rusija je nezamenjiv učesnik u rešavanju mnogih međunarodnih konflikata, a EU bi mogla da otpočne postepeno ukidanje antiruskih sankcija, izjavio je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer na nemačko-ruskom forumu "Postdamske večeri" u Berlinu.

"Niko ne želi da se Rusija ekonomski uruši. To ne bi bilo dobro za bezbednost u Evropi", poručio je Štajnmajer i dodao da je Savet Rusija-NATO, koji će na proleće obnoviti rad posle duže pauze zbog ukrajinske krize, ključan je za izgradnju dijaloga između Zapada i Moskve.

"Koje drugo mesto može biti bolje za političku debatu od Saveta Rusija-NATO", istakao je Štajnmajer na nemačko-ruskom forumu Postdamske večeri. On je podsetio da je 20. aprila bio održan sastanak Saveta na ambasadorskom nivou i da je prošle nedelje odlučeno da se održi još jedan uoči NATO samita u Varšavi.

https://twitter.com/channelone_rus/status/737532645689593857

Štajnmajer veruje da Zapad i Rusija mogu da obnove uzajamno poverenje ako obe strane budu posvećene tom pravcu, prenela je agencija Tass. Komentarišući situaciju u Ukrajini, Štajnmajer je upozorio da je situacija u Donbasu i dalje napeta.

"Sudeći prema izveštajima medija koje dobijamo, situacija na istoku Ukrajine je i dalje napeta. Bezbednosna situacija je nezadovoljavajuća, a isto se može reći i za politički proces", kazao je on, navodeći da "ne može da sakrije razočarenje".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track