STIŽE METJU Najsnažniji uragan do sada preti da uništi Jamajku, građani spremaju zalihe hrane i vode
Foto: Reuters

Udari vetra će biti do 250 km na čas

STIŽE METJU Najsnažniji uragan do sada preti da uništi Jamajku, građani spremaju zalihe hrane i vode

Planeta -

Uragan Metju, najsnažniji na Atlantiku u poslednjih devet godina, kreće se Karipskim morem prema Jamajci i delovima Haitija i Kube, gde bi mogao da izazove katastrofalna oštećenja.

Američki nacionalni centar za uragane, koji kaže da se Metju nalazi na oko 675 kilometara jugoistočno od Kingstona na Jamajci, smanjio je prvobitnu procenu intenziteta uragana sa kategorije pet na četiri.

Očekuje se da će uragan pogoditi istočni deo Jamajke u noći između nedelje i ponedeljka. Uragan će izazvati vetar snage 250 kilometara na čas i dovoljno je snažan da uništi kuće, a moguće su obilne padavine, kažu prognostičari, prenosi AP.

Jamajčani nabavljaju velike zalihe namirnice, a premijer Endrju Holnes sazvao je vanrednu sednicu Parlamenta koja će baviti pripremama za oluju.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Direktor Nacionalne meteorološke službe Jamajke Ivan Tompson kaže da se prvi efekti oluje mogu osetiti već danas i da su vlasti u pripravnosti.

Uragan će, kako upozorava, doneti obilne padavine naročito istočnim delovima ostrva i na većim visinama, što bi moglo da izazove poplave i klizišta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track