STOLTENBERG: Sastanak NATO i Rusije samo potvrdio naša neslaganja
Foto: AP

Ništa novo

STOLTENBERG: Sastanak NATO i Rusije samo potvrdio naša neslaganja

Planeta -

Prvi zvanični sastanak NATO-a i Rusije u Briselu posle dve godine podvukao je još više njihovo neslaganje povodom ukrajinske krize i drugih pitanja.

Kako se navodi, iako je sastanak trajao više od predviđenih 90 minuta, dve strane nisu našle zajednički stav povodom ukrajinskog pitanja.

"NATO i Rusija imaju duboke i stalne nesuglasice. Današnji sastanak to nije promenio", rekao je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg. Dodao je i da nikakve odluke nisu donete tako da očekuje još jedan sastanak, ali nije precizirao datum.

Ranije je Stoltenberg izjavio da je cilj sastanka razmena stavova o Ukrajini, kao i razgovor o unapređenju "mehanizama za smanjenje rizika u vezi sa vojnim aktivnostima".

Prošle nedelje su Amerikanci saopštili da su ruski borbeni avioni leteli desetak metara iznad američkog razarača u Baltičkom moru, ali je Moskva odbacila te tvrdnje.

Savet NATO - Rusija je osnovan je 2002. godine, kao konsultativno telo između nekadašnjih hladnoratovskih rivala, ali je poslednji sastanak održan u junu 2014. godine, kada je ruska aneksija ukrajinskog poluostrva Krim dovela do pogoršanja odnosa između Moskve i Zapada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track