STRAVIČNO LICEMERJE KVAZIDEMOKRATA Sirijska deca u Turskoj kao robovi šiju odeću za Veliku Britaniju
Foto: Printscreen YouTube/GotTalentNews

Užas!

STRAVIČNO LICEMERJE KVAZIDEMOKRATA Sirijska deca u Turskoj kao robovi šiju odeću za Veliku Britaniju

Planeta -

Nesrećni mališani, izbeglice iz Sirije, po 12 sati rintaju za jedan evro, pokazala je tajna istraga novinara BBC-a.

Deca su pronađena u nekoliko fabrika u Turskoj, a ilegalno rade u proizvodnji odeće za "Ejsos" (Asos), "Marks end Spenser" (Marks and Spencer) i "Mango".

I svi ovi poznati brendovi priznaju da su upoznati s ovom činjenicom, ali da navodno "pažljivo prate" proizvodnju i ne dozvoljavanju eksploatisanje dece!

Panorama, čija ekipa je sprovela tajnu istragu, pronašla je sedmoro dece zaposlene na proizvodnji garderobe za "Marks end Spenser". Njihova "plata" je šokantna - 1 evro dnevno za robovski rad.

Najmlađi radnik ima samo 15 godina, a proveo je 12 sati peglajući odeću koja će biti poslana u Veliku Britaniju. A mališani koji rade na odeljenju za proizvodnju farmerki isto toliko vremena dnevno prskaju te pantalone opasnim hemikalijama - bez ikakve zaštite, čak i bez običnih maski!

DECA ROBOVI RADE 12 SATI DNEVNO: Fabrika u Turskoj tera mališane da šiju uniforme za ID!

Iz ovih kompanija tvrde da će izbeglicama obezbediti legalno zaposlenje, a u udruženjima za zaštitu ljudskih prava odgovaraju da će za ovo zverstvo brendovi morati da preuzmu u odgovornost.

U "Ejsosu" obećavaju finansijsku podršku deci robovima i njihov povratak u školu, gde im je i mesto.

Mališani koji rade na odeljenju elu za proizvodnju farmerki provode i do 12 sati dnevno prskajući pantalone opasnim hemikalijama, a nemaju čak ni zaštitne maske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track