STRUČNJACI KUDE F-35, A NATO GENERAL GA HVALI: Rusima će biti kao da ih tuče nevidljivi Muhamed Ali!
Foto: Youtube

Ponosni na avion

STRUČNJACI KUDE F-35, A NATO GENERAL GA HVALI: Rusima će biti kao da ih tuče nevidljivi Muhamed Ali!

Planeta -

Najmoderniji američki borbeni avion F-35 Lajting II u svakom pogledu nadmašuje ruske avione, izjavio je komandant vazdušnih snaga NATO, general Tod Volters.

On je za Biznis Insajder kazao da su borbeni avion pete generacije američkih snaga neosporno nadmoćniji od ruskih Suhoj lovaca.

"Ono u šta smo u potpunosti uvereni je činjenica da kad dopremimo sredstva pete generacije u evropsku regiju nešto što će u potpunosti služiti za odvraćanje protivnika", kazao je Volters.

On je rekao da će se u slučaju da dođe do sukoba Rusi osećati kao da se u ringu bore protiv nevidljivog Muhameda Alija.

"Iz naših opažanja ruskih aktivnosti u području komandovanja i kontrole, oni su suočeni s izuzetnim izazovom. Tako da je naše mišljenje, gledajući iz ugla pete generacije, da bismo imali veliki uspeh", kazao je Volters.

S ovakvim stavom se ne slažu svi.

Saradnik Instituta Royal United Services u Velikoj Britaniji Džastin Bronk tvrdi da američki lovac F-35 nikada neće moći u duelu svladati ruski Su-35.

"Američki lovac F-35, projekt na koji SAD troše 1.000 milijardi dolara, ima nedostatke zbog kojih nikada neće moći u borbi svladati Su-35, čak ni za milion godina", kazao je Bronk ranije.

U ranijim fazama projektovanja, podseća, stručnjaci su isticali da F-35 po sposobnosti vođenja vazdušne bitke zaostaje čak i za F-16, koga bi trebao zameniti.

Kasnije su neki nedostaci uklonjeni, nastavlja, ali kod F-35 naglasak je više na smanjenoj uočljivosti aviona, dok je manje pažnje posvećeno borbenim karakteristikama.

Serija kvarova

"Upravo iz tog razloga stariji borbeni avioni, kao što je Su-35, u bliskoj borbi moći će da unište F-35", piše Bronk za Biznis Insajder.

Su-35 ima pozitivan odnos između potiska i težine pri borbenom opterećenju, a to znači da znatno efikasnije od F-35 može povećavati brzinu, čak i pri vertikalnom letu.

Pri tome je Su-35 znatno manevarski sposobniji, navodi Bronk u svom tekstu.

Američki borbeni avion F-35 je doživeo je seriju kvarova, što je nateralo neke stručnjake da čitav projekt okarakterišu "fijaskom".

(Aljazeera)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track