SUNOVRAT AMERIČKE VALUTE: Soroš osudio dolar na smrt!
Foto: AP

SUNOVRAT AMERIČKE VALUTE: Soroš osudio dolar na smrt!

Planeta -

Američku valutu u dogledno vreme, izgleda, ne čeka ništa dobro. Američki milijarder i genijalni finansijer Džordž Soroš, koji ima besprekoran „njuh“ za sve vrste finansijskih previranja, ubrzano rasprodaje dolarska sredstva otkupljujući zlato i kompanije na ovaj ili onaj način povezane sa ovim plemenitim metalom.

Nedavno je fond Džordža Soroša objavio na sajtu američkog berzanskog regulatora kvartalne podatke za svoje investicije, iz kojih se vidi da on izlazi iz američkih hartija od vrednosti. Umesto toga, fond kupuje akcije u kompanijama koje se bave plemenitim metalima.

Treba napomenuti da Soroš nije jedini koji je odlučio da se drži podalje od dolarske aktive. Rusija i Kina takođe nastavljaju da se „oslobađaju“ dolara „odlazeći u zlato“.

Prema navodima španskih novina „Pais“, to ne samo da će pomoći tim državama da učvrste nacionalnu ekonomiju, već će dovesti do daljeg slabljenja američkog dolara.List navodi da su se u poslednjih 15 meseci rezerve zlata u Kini povećale na 70 odsto, i sada iznose 1,7 hiljada tona. U Rusiji su u istom periodu zlatne rezerve porasle na 21 odsto, i iznose 1,46 hiljada tona. Smatra se da to ekonomije dveju zemalja čini otpornijima na krize.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Bez sumnje će bekstvo Soroša, čiji je finansijski autoritet već godinama nepokolebljiv, od dolara ka zlatu primorati mnoge kompanije da krenu njegovim stopama. Zajedno sa drugim analitičarima, najveći svetski finansijer zapravo je osudio dolar na smrtnu kaznu. I na tu presudu svoje potpise stavilo je nekoliko zemalja proizvođača nafte, koje već duže vreme ulažu napore da se oslobode zavisnosti od dolara.

S obzirom na to da postupke Soroša pažljivo prate investitori širom sveta i pokušavaju da ponove njegove korake, može se očekivati da njihovo spontano sinhronizovano bekstvo od dolara ka zlatu dovede do pada vrednosti prvog i porasta cene drugog, smatra viša naučna saradnica Centra za ekonomska i finansijska istraživanja Natalija Volčkova.

Zlato je uvek sredstvo štednje tokom perioda kada investicioni rizici u svetu rastu. Bolje je da turbulentna vremena čekaju u zlatu“, rekla je ona.Jednako važan argument u korist bekstva od dolara je ponašanje američke Centralne banke. Program povećanja ponude ostao je nerealizovan, što smanjuje interes za američku valutu na svetskom tržištu.

Soroš, a sa njim i hiljade finansijera — globalnih spekulanata, kladi se na hlađenje američke ekonomije i činjenicu da monetarna politika SAD neće očvrsnuti. To podržava situaciju na finansijskim tržištima, a vreli kapital će nastaviti da izaziva nestabilnost na tržištu.U tom slučaju, zlato za investitore postaje jedino sredstvo koje im omogućuje da savremeni biznis očuva svoju imovinu ili je čak i uveća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track