SVE JAČI PRITISAK: SAD i Britanija uvode nove sankcije Rusiji zbog Sirije!
Foto: Reuters, Printscreen Tweet

ako se ne dogovore

SVE JAČI PRITISAK: SAD i Britanija uvode nove sankcije Rusiji zbog Sirije!

Planeta -

LONDON - SAD i Velika Britanija razmatraju uvođenje novih ekonomskih sankcija vladama Sirije i Rusije zbog njihovih operacija u sirijskom gradu Alepu, .

Američki državni sekretar DžonKeri izjavio je, posle sastanka 10 zemalja u Londonu, da se u Siriji svakodnevno vrše zločini protiv čovečnosti.

Keri i britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izrazili su nadu da će diplomatski napori s Rusijom i nekoliko drugih zemalja biti uspešni, ali da planiraju da pojačaju pritisak na Rusiju i Siriju da prekinu vazdušne napade na Alep.

Šefovi diplomatija SAD i Britanije rekli su da Siriji i onima koji je podržavaju mogu da budu uvedene sankcije.

I francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da ne namerava da smanji pritisak na Rusiju zbog njene podrške sirijskoj vladi u borbi protiv pobunjenika, ali je istakao da je spreman da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, objavili su danas francuski mediji.

Putin je otkazao posetu Parizu, planiranu za 19. oktobar, nakon što je Oland rekao da će sa ruskim predsednikom samo da razgovara o Siriji, podsetila je agencija Rojters.

"Vladimir Putin ne želi ozbiljno da razgovara o Siriji. Spreman sam u bilo koje vreme (na sastanak), ali neću smanjiti pritisak", istakao je Oland.

On je dodao da su apsolutni prioriteti prekid bombardovanja, prekid vatre, dopremanje humanitarne pomoći i pokretanja pregovora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track