SVE O OTROVU KOJIM JE UBIJEN KIMOV BRAT: Samo kap na koži je dovoljna da ubije čoveka
Foto: Reuters

Opasnost

SVE O OTROVU KOJIM JE UBIJEN KIMOV BRAT: Samo kap na koži je dovoljna da ubije čoveka

Planeta -

Malezijska policija otkrila je da je Kim Džong-nam ubijen bojnim otrovom VX, što je najsmrtonosniji nervni bojni otrov ikada stvoren. Samo jedna kapljica u kojoj se nalazi 10 miligrama VX-a, apsorbovana kroz kožu, dovoljna je da prouzrokuje fatalni prekid rada nervnog sistema.

On je sto puta smrtonosniji od sarina, kog su koristili članovi japanskog kulta Aum Šinrikjo tokom smrtonosnog napada u tokijskoj podzemnoj železnici 1995. godine.

VX je teško otkriti. Radi se čistoj tečnosti, bez ukusa ili boje, gustog kao motorno ulje. Radi se o toliko snažnom otrovu da ga je UN klasifikovao kao oružje masovnog uništenja. Jedino poznato korišćenje je u hemijskom ratovanju.

VX deluje tako što prolazi kroz kožu i prekida prenos nervnih impulsa. Izlaganje VX-u može rezultirati grčevima, gubitkom svesti, paralizom, i fatalnim prekidom rada respiratornog sistema. Hirojuki Nagaoka, kog su 1995. napali VX-om pripadnici kulta, podelio je svoja iskustva u javnosti.Nagaoka je rekao da je šetao Tokijom kada ga je pripadnik kulta poprskao nervnim agensom po vratu. Većinu mlaza je blokirao okovratnik jakne.

“U to vreme nisam pojma imao šta se dogodilo”, rekao je.Vratio se kući ali nekih pola sata kasnije sve mu je bilo neobično mračno, što je bila posledica sužavanja zenica. Bilo mu je vruće pa je, jako se znojeći, skinuo svoju odeću.

Njegova supruga mu je kasnije rekla da se spustio na sve četiri poput životinje, i da se istezao i češao vrat i prsa, a nakon toga je u bolovima pao na leđa i izgubio svest.Brzo je odveden u bolnicu, a sledećih nekoliko dana je proveo u nesvesti.

“Spasio me je okovratnik jakne koju sam nosio”, rekao je, dodavši mu je desna strana tela još uvek lagano oduzeta, i da mora da drži cevčice sa kiseonikom u nosu kako bi mogao lakše da diše.

Moguće je tretirati osobu napadnutu VX-om pomoću injekcije sa višestrukim protivotrovima, ali ovaj bojni otrov deluje toliko brzo da napadnuti mora da dobije lek praktično istog trena kako bi imao bilo kakve šanse da preživi.Rajmond Zilinskas, direktor programa za zabranu širenja hemijskog i biološkog oružja u kalifornijskom Midlburi Institutu za međunarodne studije, kaže da nije verovatno da je VX upotrebljen direktno na Kima.“Čak i ako su (navodne napadačice) nosile rukavice, isparavanja bi ih ubila”, rekao je. Pretpostavlja da su koristile “binarnu smesu”, i da ta da su dva neubojita elementa VX-a razmazale žrtvi po licu.

VX je prvi put sintetizovao u prvoj polovini pedesetih Ranaji Goš, hemičar koji je radio za britansku Imperijalnu hemijsku industriju. Britanska je vojska proučavala njegovu toksičnost i fizičke karakteristike, a zatim su formulu dali i oružanim snagama SAD-a, koje su počele serijsku proizvodnju 1961. godine.

Američka vojska je umešana u nekoliko kontrolisanih i slučajnih ispuštanja VX-a. Irak ga je navodno proizveo preko 50 tona, pa ga je navodno koristio u napadima na Kurde, kao i u ratu s Iranom osamdesetih.SAD i Rusija jedine su dve države koje su priznale posedovanje zaliha VX-a, ali veruje se da ih ima još zemalja. SAD su uništile male količine a veruje se da će ih i Rusi ispratiti u toj akciji.

Severna Koreja tvrdi da nikada nije imala program hemijskog oružja. Ali veruje se da poseduje između 2.500 i 5.000 tona, manje samo od SAD-a i Rusije.

Vlada Južne Koreje procenjuje da je Severna Koreja u stanju da sama proizvede većinu vrsta hemijskog oružja, iako mora da uvede neke elemente za nervne gasove, što je već činila. Smatra se da fokus severnokorejske proizvodnje čine sarin i VX.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track