SVE OČI UPRTE U VAŠINGTON, ČEKA SE ODGOVOR AMERIKE: Vojna vežba Kine i Rusije u Južnom kineskom moru
Foto: AP

Nove tenzije

SVE OČI UPRTE U VAŠINGTON, ČEKA SE ODGOVOR AMERIKE: Vojna vežba Kine i Rusije u Južnom kineskom moru

Planeta -

Rusija i Kina će u septembru održati zajedničke vojne vežbe u Južnom kineskom moru, javlja Raša tudej.

U vežbama će učestvovati ratne avijacije dve zemlje potvrdio je ministar odbrane Kine.

Ovo bi moglo da bude još jedan prst u oko Americi s obzirom da je Južno kinesko more već duže vreme poprište mnogih nesuglasica i tenzija između Vašingtona i Pekinga.

Podsetimo, Američki razarači približili su se proteklih nedelja grebenima i ostrvima pod kineskom kontrolom u spornom Južnom kineskom moru.

To su potvrdili zvaničnici američke mornarice, javlja Rojters.

Ove patrole bi mogle da raspire tenzije uoči značajne presude povodom teritorijalnih zahteva koje Peking iznosi kad je reč o Južnom kineskom moru, ocenjuje britanska agencija.

Tri američka broda patroliraju nedaleko od kineskih ostrva u arhipelagu Spratlis i oblasti Skarboro, u blizini Filipina, navode zvaničnici.

Iako nisu ušli u zonu od 12 nautičkih milja, koju podrazumeva takozvana operacija plovidbene slobode koja bi iziskivala odobrenje na visokom nivou, razarači operišu od 14 do 20 nautičkih milja dalje od kineskih ostrva, preneo je vašingtonski list "Nejvi Tajms".

Takođe, Stalni arbitražni sud u Hagu zaključio je da Kina nema pravnu osnovu za polaganje "istorijskih prava" na ostrva u Južnom kineskom moru, stoji u presudi o sporu između Filipina i Kine u vezi sa teritorijalnim pravima u Južnom kineskom moru.

Međunarodni sud je ustanovio i da je Kina prekršila suverena prava Filipina u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni te zemlje u Južnom kineskom moru, mešajući se u filipinske ribarske aktivnosti i istraživanje nafte, gradeći veštačka ostrva i ne sprečavajući kineske ribare da love ribu u toj zoni, javio je AFP.

S druge strane, ineski predsednik Sji Djinping, rekao je da je Kina posvećena održavanju mira i stabilnosti u Južnom kineskom moru, ali neće prihvatiti nikakve stavove niti akcije zasnovane na presudi Stalnog arbitražnog suda u Hagu o sporu između Filipina i Kine u vezi sa teritorijalnim pravima u tom moru.

(EKP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track